1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК полага основата за общи покупки на синьото гориво

ЕК полага основата за общи покупки на синьото гориво

От Брюксел са на мнение, че общата пазарна мощ на Съюза ще свали цените на газа

В опит да противодейства на енергийната криза, Европейската комисия подготвя пакет от мерки, които да облекчат гражданите и да позволят създаването на картели за общо купуване на природен газ. В тази връзка председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че държавите членки и енергийните компании трябва да ползват общата си покупателна способност, вместо да се съревновават при цените. 
 
Комисията предлага 40 милиарда евро, предвидени за регионалното развитие, да се прехвърлят във фонд, който да подпомогне домакинствата и бизнеса със сметките за енергия. За такава помощ настояват и държавите членки, които смятат за разумно да се действа както при пандемията и да се теглят общоевропейски заеми.
 
От Брюксел са на мнение, че общата пазарна мощ на Съюза ще свали цените на газа. Догодина ще има координирано пълнене на хранилищата, а компаниите ще трябва да съобщават на централна служба колко газ им е необходим, така че това да бъде предвидено в доставките. На този фон Комисията ще събира оферти и фирмите ще могат да решават дали да се сдружат, за да направят общи покупки. Системата ще заработи през пролетта, а руският газ ще бъде изключен от пазара. Все още няма яснота относно тавана на цената на газа, за който настояват повече от половината държави. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.