1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК решава дали да продължи наказателната процедура за "Натура"

ЕК решава дали да продължи наказателната процедура за "Натура"

Миналата седмица в БДЗП е получено писмо от Хулио Бургес

Дали Европейската комисия ще вдигне втори жълт картон на България във връзка с екомрежата "Натура 2000" ще стане ясно до броени дни. Това обяви Ирина Матеева от Българското дружество за защита на птиците. Става дума за наказателната процедура, която ЕК откри през юни миналата година заради прекаленото орязване на 6 "Натура" - зони за птиците: "Калиакра", "Рила", "Пирин", "Западни Родопи", "Централен Балкан" и "Ломовете". Миналата седмица в БДЗП е получено писмо от Хулио Бургес, завеждащият отдела за наказателните процедури в Комитета по околна среда, в което се казва, че решението по процедурата ще бъде известно до края на февруари.

С наказателната процедура ЕК изиска от правителството информация защо е орязало драстично предложените от научните екипи на БАН и неправителствените организации 6 зони. Намаляване на зона с над 25 % от първоначалния й вид се брои за сериозно, а "Калиакра" бе намалена с 34 %, "Рила" и "Пирин" - наполовина, останалите - още повече. Според становища на научните екипи с тази редукция правителството е оставило 36 от най-застрашените в Европа видове птици извън обхвата на мрежата. Екоминистерството изпрати информация на ЕК, която в общи линии подкрепя правителственото решение.

Малко по-късно, през ноември, ЕК откри втора наказателна процедура, касаеща "Натура" - за прекомерното строителство в зона "Калиакра". Екоминистерството беше подготвено за това - 4 дни преди официалното обявяване на процедурата, министър Джевдет Чакъров издаде забрана за строителство в зоната. Причината за решението на Комисията обаче беше опасността за птиците във вече обявената птича зона "Калиакра", докато заповедта на Чакъров касае много по-малката като територия едноименна зона за местообитанията. Освен това тя спира само бъдещото строителство, проектите, за които е започнала екологична оценка или Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) бяха пуснати. Ирина Матеева е на мнение, че ЕК няма да счете тази заповед за изпълнение на ангажимента на България да пази зоната./dnevnik.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.