1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Еколози: Резултатите от референдума показаха нежеланието на българските граждани да узаконят строежа на нова АЕЦ

Еколози: Резултатите от референдума показаха нежеланието на българските граждани да узаконят строежа на нова АЕЦ

Снимка:

Противниците на ядрената енергетика са били поставени под пълно медийно затъмнение

Резултатите от референдума показаха нежеланието на българските граждани да узаконят строежа на нова атомна централа и на харченето на милиарди левове за остаряла и рискова технология. Това е коментарът на екологичните организации "За Земята" и "Грийнпийс", които водят кампания срещу АЕЦ "Белене" у нас вече над 10 години.

Според тях референдумът не беше граждански, а политически, защото е иницииран от една партия, която има икономически интереси в АЕЦ "Белене". "Дебатите след референдума отново бяха окупирани от политици, а гражданските организации не бяха допуснати да изразят своите позиции," каза Генади Кондарев от "За Земята", цитиран от "Дневник".

Мнението на еколозите е, че противниците на ядрената енергетика са били поставени под пълно медийно затъмнение, а инициативният им комитет не е бил регистриран в ЦИК заради "скалъпени набързо правила". Като следствие, смятат те, не са се чули аргументите, свързани с рисковете при експлоатацията на АЕЦ, големият проблем със съхранението на ядрени отпадъци, системните недостатъци на ядрената енергетика като цяло – корупция, укриване на информация и несъобразяване с предписанията за безопасност.

"Политическите партии изкривиха основния смисъл на референдума, като призоваваха хората да гласуват за или против правителството. Изместиха темата за или против развитието на ядрена енергетика в България. Това беше направено с цел референдумът да бъде включен като част от предизборната кампания на политическите партии за парламентарните избори през лятото", коментира и колегата му Тодор Тодоров.

Според Деница Тодорова от "Грийнпийс" ядрената енергетика е опасно, скъпо и ненужно отклоняване на вниманието от истинските предизвикателства пред страната. "България има огромен потенциал за спестяване на енергия. Изграждането на големи монополизиращи мощности само увеличава енергийната ни зависимост. Призоваваме правителството да работи за децентрализирането на енергийната ни система – а именно да се търсят местните енергийни решения на ниво домакинство, община, регион", призова Петрова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.