1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистри от 14 държави се обявиха за спиране на загубата на биоразнообразие

Екоминистри от 14 държави се обявиха за спиране на загубата на биоразнообразие

Генетичното, видовото и екосистемното разнообразие продължават да отчитат спад в неприемлива степен

Екоминистърът Нона Караджова се присъедини към инициативата на Испания, подкрепена от Франция, за общо изявление на министрите на околната среда на страните членки на ЕС за необходимостта от ефективни и незабавни действия за спиране загубата на биоразнообразие.

Испания прикани министрите на околната среда да се присъединят към изявлението, което днес е публикувано в испанския национален вестник “Publico” с подписите на общо 14 министри от страните членки, между които и министър Нона Караджова. Към инициативата на Испания и Франция се присъединиха Белгия, България, Кипър, Дания, Германия, Унгария, Малта, Румъния, Словения, Великобритания, Швеция и Гърция.

Публикацията-изявление предшества приемането на съобщението на Европейската комисия за нова политика и нова стратегия на ЕС за биоразнообразие за периода след 2010 г., което е планирано за 4 май 2011 г.

Изявлението се позовава на оценки, които показват, че генетичното, видовото и екосистемното разнообразие продължават да отчитат спад в неприемлива степен, тъй като натискът върху биоразнообразието остава постоянен или интензивно се увеличава, главно в резултат от човешката дейност. Тези продължаващи загуби пораждат много сериозни екологични, икономически и социални последици и е вероятно да бъде ограничена способността на Земята да предоставя екосистемни услуги и да се адаптира към изменящите се условия на околната среда.

Целият материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.