1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екоминистри от 14 държави се обявиха за спиране на загубата на биоразнообразие

Екоминистри от 14 държави се обявиха за спиране на загубата на биоразнообразие

Генетичното, видовото и екосистемното разнообразие продължават да отчитат спад в неприемлива степен

Екоминистърът Нона Караджова се присъедини към инициативата на Испания, подкрепена от Франция, за общо изявление на министрите на околната среда на страните членки на ЕС за необходимостта от ефективни и незабавни действия за спиране загубата на биоразнообразие.

Испания прикани министрите на околната среда да се присъединят към изявлението, което днес е публикувано в испанския национален вестник “Publico” с подписите на общо 14 министри от страните членки, между които и министър Нона Караджова. Към инициативата на Испания и Франция се присъединиха Белгия, България, Кипър, Дания, Германия, Унгария, Малта, Румъния, Словения, Великобритания, Швеция и Гърция.

Публикацията-изявление предшества приемането на съобщението на Европейската комисия за нова политика и нова стратегия на ЕС за биоразнообразие за периода след 2010 г., което е планирано за 4 май 2011 г.

Изявлението се позовава на оценки, които показват, че генетичното, видовото и екосистемното разнообразие продължават да отчитат спад в неприемлива степен, тъй като натискът върху биоразнообразието остава постоянен или интензивно се увеличава, главно в резултат от човешката дейност. Тези продължаващи загуби пораждат много сериозни екологични, икономически и социални последици и е вероятно да бъде ограничена способността на Земята да предоставя екосистемни услуги и да се адаптира към изменящите се условия на околната среда.

Според проучване на TEEB (Икономика на екосистемите и биологичното разнообразие), годишната загуба на екосистемните услуги се оценява на около 50 билиона евро, като през 2050 г. натрупаните загуби ще възлизат на 7% от годишната консумация.

Основните причини за загубата на биологично разнообразие са деструкция, деградация и фрагментация на местообитанията - например в резултат на промени, интензификация на продуктивността на системите, или преексплоатация на природните ресурси, разпространението на инвазивни чужди видове и замърсяването.

В изявлението се посочва, че опазването на биологичното разнообразие е ключов елемент на „зелената” икономика. Проучването на TEEВ показва, че разходът за поддържане на биоразнообразието и екосистемните услуги е по-нисък, отколкото разхода за тяхното възстановяване. Към това трябва да се прибавят и ползите, чрез които биологичното разнообразие и екосистемите допринасят за благосъстоянието на човека, смятат екоминистрите.

Резултатите от проучването на TEEB показват още, че до 2,6% от работещите в Европа имат работа най-вече на базата на природни ресурси и че до 16.6% от европейските работни места са косвено свързани с тези природни дадености. От TEEB също са изчислили, че глобалните бизнес възможности за инвестиции, свързани с биологичното разнообразие могат да възлязат на стойност между 2 - 6 трилиона долара до 2050 година. Следователно биоразнообразието може да допринесе за създаването на работни места и възможности за бизнес и по този начин да се генерират дългосрочни икономически ползи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.