1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Екзотични маймунки пристигат в столичния зоопарк

Екзотични маймунки пристигат в столичния зоопарк

Организираното изкуствено развъждане на приматите в зоопарковете по целия свят е един от начините за увеличаване на числеността им

Десет маймуни от вида златист лъвски тамарин от зоопарка в Прага пристигат в София тази събота. Това ще са първите такива животни в България и на Балканите, съобщи директорът на зоологическата градина д-р Иван Иванов пред 3E.

Златистият (лъвски) тамарин е малък вид маймуна. Дължината на тялото й достига 33 см, а на опашката - 40 см. Тежи 700 грама. Среща се само в горите по атлантическото крайбрежие на Бразилия и е един от най-редките примати.

Новите обитатели на парка ще бъдат настанени в първия павилион на сектор „Примати” и ще бъдат показани на посетителите веднага щом свикнат с новия си дом.

„Ние работим и в неделя, възможно е още тогава да ги видят хората. Но заради адаптацията най-вероятно ще се наложи да изчакаме 3-4 дни”, уточни директорът. Той допълни, че маймуните няма да бъдат подлагани на карантина, тъй като според европейското законодателство такава не е нужна за животни, идващи от страна членка на Европейския съюз.

Любопитно е и менюто на новодомците. Тамарините са всеядни и в природата си хапват от всичко, което намерят по дърветата. В Чехия обаче са преминали на гранули, съдържащи всичко необходимо за техния организъм.  „Ще се наложи да бъдат хранени така както са хранени там – с гранули. Само плодовете ще се дават отделно. Маймуните пристигат у нас заедно с 4 – 5 чувала храна. Като свършат ще започнем да купуваме директно от производителя”, заяви д-р Иванов.

Лъвските тамарини са най-едрите представители от семейство Капуцинови, което обединява мармозетки, тамарини, капуцини и саймирита. Познати са три разновидности: златист лъвски тамарин, златоглав лъвски тамарин и златозад лъвски тамарин. Всичките са застрашени от изчезване. Предполага се, че има около 1000 екземпляра на свобода, още 490 се отглеждат на затворено.

Местообитанията на златистия тамарин се разрушават – в повечето случаи, за да се превърнат в земеделски земи. През 1971 г. в близост до Рио де Жанейро е създаден биологичният резерват "Поко Д`Анта", където се полагат специални грижи за маймуните и други видове, намиращи се в опасност.

Организираното изкуствено развъждане на приматите в зоопарковете по целия свят е един от начините за увеличаване на числеността им.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.