1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕВН обезопаси 74 електрически стълба в районите, обитавани от застрашения царски орел

ЕВН обезопаси 74 електрически стълба в районите, обитавани от застрашения царски орел

Токовият удар заради необезопасени стълбове и съоръжения e една от сериозните заплахи за птиците

ЕВН България обезопаси 74 електрически стълба в районите, обитавани от застрашения царски орел, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). До края на август предстои да бъдат обезопасени общо около 500 стълба около Елхово и Тополовград, попадащи в Натура 2000 зони „Западна Странджа” и „Сакар”.

Вчера, 8 юли, представители на ръководствата на БДЗП и ЕВН България ЕАД подписаха Меморандум за сътрудничество и разбирателство, в който двете дружества се съгласяват да продължат съвместната работа по опазване на птиците от рискове, свързани с електроразпределителната мрежа.

Токовият удар заради необезопасени стълбове и съоръжения e една от сериозните заплахи за птиците. Той е причина за смъртта, както на световно застрашени грабливи видове птици като царския орел и ловния сокол, така и на широко разпространени видове като белия щъркел, който е една от най-честите жертви, посочват от орнитологичното дружество.

Резултатите от проучването на смъртността от токов удар сочат, че тя е най-висока в открити затревени площи и пасища. Проучванията на вида показват, че малкото останали гнезда на царски орли в България попадат на лицензионната територия на „ЕВН България Електроразпределение” АД. В рамките на проекта LIFE+, БДЗП направи проучване на смъртността при дивите птици, причинена от токов удар, а чрез сателитното проследяване на царски орли се доказа, че и те също стават жертва на токови удари.

През 2010 г.  БДЗП и ЕВН България идентифицираха най-рисковите електропроводи около гнездата на тези птици на територията на Клиентски енергоцентър (КЕЦ) Елхово и КЕЦ Бургас Юг, които ще бъдат обезопасени до края на 2011 г. чрез поставяне на специални предпазни покрития върху изолаторите и проводниците на стълбовете. Изолациите се поставят върху определен тип стълбове със стърчащи нагоре изолатори, при които проводниците са близо до върха на стълба, който е предпочитано място за кацане от птиците. Това дава предпоставка птицата да докосне с крило проводника и така да направи контакт между него и стълба, което предизвиква смъртта й и изключване на мрежата и авария, обясниха природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.