1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европа преживява най-лошата суша от десетилетия

Европа преживява най-лошата суша от десетилетия

Ново разделение по линията север-юг заплашва континента

Ново разделение по линията север-юг заплашва Европа. Този път обаче това не е конкурентоспособността на икономиките, а дъждът, който на север почти не е валял през този сезон, пише Financial Times, цитиран от investor.bg.

Докато в Южна Европа пролетта беше доста влажна, по-голямата част от Северна Европа преживява суша. Във Франция март и май бяха най-горещите от повече от век, докато Англия и Уелс имаха втората най-суха пролет от 1910 г. По данни на Европейската комисия (ЕК) за периода януари – април почти никакъв дъжд не е валял в Белгия, Холандия, Германия, Дания, Унгария и Австрия.

Няколкото краткотрайни бури в отделни части на Европа далеч не успяха да компенсират пресушените водни запаси на континента. Сушата се отразява негативно на редица сектори от европейската икономика, от речните превозвачи и производителите на вино до енергийните компании и фермерите.

Франция преживява най-лошата суша от 30 години насам, казва земеделският министър на страната Бруно ле Мер. Падналият дъжд е едва 45% от средното количество за периода 1971 г. - 2000 г. Ограничения за използването на вода вече са въведени в две трети от 96-те департамента на страната. Днес френският президент Никола Саркози се очаква да обяви помощи за земеделските производители.

В същото време нивото на река Дунав, един от основните водни пътища на континента, е паднало до 100-годишно дъно през май. Кристиян Стейндъл, директор на пристанището Ennshafen на Дунав, посочва, че докато ниските нива на реката не са нечувани, сезонът, през който това се случва, е необичаен. „През август това може да се случи, но не и през май.“

Като най-голям производител на земеделска продукция Франция е притеснена за ефекта от сушата върху 507 хил. ферми в страната. Правителството помоли банките да изплатят земеделските помощи два месеца по-рано, докато държавната железопътна компания SNCF беше помолена да транспортира спешни доставки от фураж за животновъдите, чийто пасища са засегнати от сушата.

Енергийните компании също са притеснени от недостатъчното количество дъжд. Френското правителство е създало център за следене на нивото на реките, използвани за охлаждане на 58-те ядрени реактора в страната.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.