1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия отпуска по ОП "Околна среда" 3,5 млрд. лв. за България

Европейската комисия отпуска по ОП "Околна среда" 3,5 млрд. лв. за България

Снимка:

Екоминистър Нона Караджова успя да договори "бонус" от Брюксел

Екоминистър Нона Караджова успя да договори "бонус" от Брюксел. Европейската комисия (ЕК) отпуска по ОП "Околна среда" 3,5 млрд. лв. безвъзмездна помощ за България.

Караджова и екипът й мобилизираха общините и успяха да подготвят и договорят проекти за 4,7 млрд. лв. Така страната ни приключи на плюс 2012-та, доволни са от екоминистерството. Парите по ОП "Околна среда" бяха спрени през 2009 г. заради слаби проекти. "Независимо от забавения старт на оперативната програма направихме така, че за 2012 г. всички отпуснати безвъзмездно средства от еврофондовете са усвоени. Дори надхвърлихме минимума, определен от ОП "Околна среда", сподели Караджова.

"Няма загуба на средства от нито една оперативна програма. Няма и нито една спряна програма за разлика от други държави членки на ЕС. Имаше комплименти към държавата, към системите, Националния фонд и към одитните агенции на всички оперативни програми", разказа за economymagazine.bg зам.-министър Ивелина Василева, която отговаря за ОП "Околна среда".

4,7 млрд. лева са договорени общо за цялата програма. Разплатени са 17,5% от отпуснатите 3,5 млрд. лв. по ОП "Околна среда", разказа заместничката на Нона Караджова дни след като се прибра от Брюксел. Общините се мобилизираха, наблюдава се скок в активността им в края на 2012 г., доволни са Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В края на 2012-та само за седмица в Агенцията за обществените поръчки за предварителен контрол преди възлагане са внесени 60 поръчки за строителство, супервизия и надзор. "Това за нас е индикация, че активно върви процесът на търгуване. Очакваме в първото тримесечие на 2013-та, когато климатичните условия позволят, да започне реално строителство", доволна е Василева. Но не крие, че 2013 г. ще бъде предизвикателство, защото ще трябва да се извършат голям брой разплащания.

Всички бенефициенти към настоящия момент са уведомени, че строителните дейности трябва да приключат до края на 2014 г., за да може впоследствие да се верифицират разходите за тях и парите да бъдат възстановени от ЕК. Всеки от подписаните договори за безвъзмездна финансова помощ се следи от гледна точка на обществените поръчки. Ако се получи забавяне преди възлагане на строителството, едно от възможните решения е да се прекрати договорът и ако е възможно, да се превъзложи - за да се осигури финансиране в рамките на следващия програмен период след 2014-та, обяснява заместничката на Нона Караджова.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.