1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейски дни на птиците 2013

Европейски дни на птиците 2013

Снимка:

Най-голямото и мащабно събитие на партньорите на BirdLife International в Европа празнува своя 20-годишен юбилей

Най-голямото и мащабно събитие на партньорите на BirdLife International в Европа празнува своя 20-годишен юбилей. От 1993 г. Европейските дни на птиците привличат десетки хиляди участници всяка година, които се включват в различни и многообразни дейности или просто наблюдават мигриращите на юг птици. Тази година 33 партньори на BirdLife International в Европа и Централна Азия имат удоволствието да поканят хората да наблюдават птиците и да чуят и научат интересни и любопитни факти за тяхната миграция и опасностите, които ги дебнат по време на хилядите километри към топлите страни. В повечето държави хората ще могат да посетят информационни щандове, където ще преоткрият вълнуващия свят на птиците и ще могат да споделят впечатления.

„За съжаление повечето от мигриращите видове птици са подложени на голяма опасност, поради загубата на местообитанията и климатичните промени в местата за гнездене, зимуване и ключовите райони за почивка по време на прелета”, споделя Стойчо Стойчев, директор по природозащитата в Българското дружество за защита на птиците (БДЗП/BirdLife България).

Заради това организациите партньори на BirdLife International се обръщат за подкрепа към хората, очаровани от миграцията на птиците, чиито брой нараства с всяка изминала година. „Само съвместни действия на голям брой хора и трансгранични сътрудничества могат да помогнат на застрашените видове и да спрат тази неблагоприятна тенденция”, отбелязва Стойчев.

За мигриращите видове птици наличието на подходящи места за гнездене на север, ключови зони за почивка по време на прелет и сигурни райони за зимуване са от изключително значение. Целта на Европейските дни на птиците 2013 е да се повиши осведомеността за магията и красотата на миграцията на птиците.

Европейските дни на птиците се организират всяка година в първите почивни дни на октомври (събота и неделя) и предлагат много интересни и атрактивни дейности за широката общественост. Броят на хората, които ще посетят информационните щандове, както и видовият и числен състав на наблюдаваните птици ще бъдат обработени на национално ниво и ще бъдат изпратени към Европейския координационен център.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.