1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европроект връща редки растения и дървета в 10 парка в страната

Европроект връща редки растения и дървета в 10 парка в страната

Проектът е с продължителност 4 години и е на стойност милион и двеста хиляди евро

Редки и засрашени растителни и дървесни видове край реки и влажни зони в 10 природни парка в страната ще бъдат опазени и възстановени по европроект на природозащитната организация WWF и Изпълнителната агенция по горите. Местообитанията, включени в проекта, обхващат територия от 21 хил. ха в парковете "Българка", "Витоша", "Врачански Балкан", "Златни пясъци", "Персина", "Рилски манастир", "Русенски Лом", "Сините камъни", "Странджа" и "Шуменско плато".

Един от включените паркове по пилотния проект по програмата LIFE + е "Българка", разположен в централния и източния дял на Стара планина. Част от дейностите ще бъдат премахнати някои инвазивни видове като японска рейнутрия и жлезиста слабонога. Японската рейнутрия е внесена от Азия преди около 30 години в Габрово и вече завзема около 10 декара от територията на парка в района на Етъра. Видът е изключително устойчив, разпространява се бързо и за да бъде премахнат трябва да бъде косен редовно.

Проектът предвижда и премахването на неместни растителни видове като акация. Крайречната гора в парк "Българка" ще се възстановява с върба, топола, ясен и бряст, а склоновите гори с характерни за местообитанията черна елша и ясен. Типичната речна растителност поддържа речните екосистеми и намалява водното изпарение. Проектът предвижда изграждането на туристическа инфраструктура. В района на Етъра и Соколския манастир на територията на парка вече са направени беседки, информационни табели.

Проектът е с продължителност 4 години и е на стойност милион и двеста хиляди евро. По проекта ще бъдат засадени и над 320 хил. фиданки ясен, дъб, бук, клек, тис, черна елша и др.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.