1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Езерата могат да станат опасни

Езерата могат да станат опасни

По-топлият климат ще увеличи освобождаването на въглероден диоксид от дъното на езерата

По-топлият климат ще увеличи освобождаването на въглероден диоксид от дъното на езерата, съобщава Ecomedia.

Част от въглеродa, който се намира на дъното на езерата, остава в утайките, понякога дори и хиляди години. Останалата част се намира под формата на въглероден диоксид и метан, които се освобождават в атмосферата.

Шведски учени правят изследване, което показва че задържането на въглерод в утайките е много тясно свързано с температурата и много чувствително с промяната й. Според тях, по-топлият климат ще доведе до увеличаване на отделилия се въглерод от утайките и емисиите въглероден диоксид в атмосферата.

Различни видове частици – включително микроскопични водорасли, планктон и хумусни частици от околните земи, се отлагат на дъното на езерата. Разграждането на тази материя в утайките от бактериите и другите микроорганизми, допринася значително за повишаване нивото на въглероден диоксид в атмосферата. Седиментите могат да задържат големи количества въглерод и то за много дълги периоди от време. Тази тяхна способност обаче намалява с увеличаването на температурата.

В наши дни е ясно до каква степен органичните, съдържащи въглерод материали, остават на дъното на езерата, вместо въглеродът от тях да се отдели като емисии въглероден диоксид или метан.

Каква е връзката на този процес с температурата на водата? Група изследователи, под ръководството на професор Ларс Транвик от Университета в Упсала решават да проверят това. Те са установили силна връзка между освобождаването на въглероден диоксид от седиментите на дъното на езерата и температурата на водата на дъното.

Учените открили много подобна зависимост между температурата на водата и освобождаването на въглероден диоксид при различни видове утайки. Повишаването на температурата е довело до освобождаване на повече въглероден диоксид, независимо от съдържанието на хранителни вещества в езерото, географското му разположение и химическият състав на утайките.

Откриването на подобна твърде силна зависимост подготвя почвата за изследване влиянието на температурата на езерата върху седиментите в северната зона на гората, която преминава през Евразия и Северна Америка и включва милиони езера.

Според учените, годишният процент на въглеродът, включен в утайките на дъното на езерата на бореалната (северна) зона ще спадне с 4-27%, в зависимост от промените в климата през следващите сто години.

Става все по-ясно, че вътрешните водоеми играят важна роля в глобалния цикъл на въглерода, независимо от факта, че те обхващат едва 3% от площта на Земята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.