1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Финансовата корекция по програма "Околна среда" да бъде разделена между държавата и местните власти

Финансовата корекция по програма "Околна среда" да бъде разделена между държавата и местните власти

Снимка:

Това предложи министър Михайлова пред Националното сдружение на общините в България

Финансовата корекция по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС), която предстои да бъде наложена заради допуснати нарушения от страна на общините при провеждане на обществените поръчки, да бъде разделена между държавата и местните власти. Това предложи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова в петък пред Националното сдружение на общините в България (НСОРБ), пише Капитал Дейли.

"Ще направя предложение пред финансовото министерство за хоризонтална корекция на цялата програма, защото съм убедена, че няма да постигнем добър резултат, ако наложим индивидуални 25% финансови санкции на отделните общини", каза министърът. Тя не уточни как ще бъде споделена тази глоба и дали ще бъде разделена еднакво между общините и държавата.

Парите по ОПОС бяха спрени през ноември миналата година и сега министерството на Искра Михайлова има време до средата на април да представи решение на проблема с нарушенията на търговете за периода 2010 – 2013 г., което е 80% от договорите. В противен случай спрените плащания, които към момента възлизат на 192 млн. евро и се покриват от националния бюжет, ще бъдат замразени.

Индивидуално или общо

По думите на Михайлова е трябвало да бъдат проверени 252 договора за възлагане на обществени поръчки между общините и изпълнителите, като в петък изтече и крайният срок за окончателните проверки. Сега предстои резултатите да бъдат изпратени на "Одит на средствата от Европейския съюз" (ОСЕС) и да се реши как да бъде наложена финансовата корекция – на цялата програма или на индивидуални проекти, като все още не е ясен и размерът на санкцията. "Имаме варианти за степента на корекциите в зависимост от нарушенията, но това зависи как ще се разберем с еврокомисията", каза Михайлова. По нейни думи проверката на екоминистерството показва, че обществените поръчки не са изрядни и има редица пропуски.

Въпросът с финансовата корекция по ОПОС е изключително важен за общините, както и за размразяването на спрените плащания по програмата. Не трябва активно работещите бенефициенти да бъдат санкционирани на принципа "санкции за всички", каза кметът на Троян Донка Михайлова.

"Аз съм убедена, че общините не са сами в решенията за обществените поръчки", заяви Искра Михайлова. Според нея проверката показва, че 90% от договорите са минали през предварително одобрение от Агенцията по обществените поръчки. От тях 50% са били обжалвани и са минали през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и голяма част през Върховния административен съд (ВАС) "И накрая идваме ние и налагаме финансова корекция. На кого?", допълни министърът.

По нейни думи вече има случаи на общини, които съдят екоминистерството заради насложена финансова корекция, и българският съд приема, че те са прави заради предварителения контрол от Агенцията по обществените поръчки и КЗК.

Няма липси, само разместване

Преди дни на заседание на комисията по европейските въпроси към парламента стана ясно, че в поне 20 обществени поръчки от 2008 г., проведени по "Околна среда", липсват част от документите. Според ръководителката на одитния орган Добринка Михайлова, когато са били изискани за проверка от МОСВ, в документацията на проектите са липсвали оценителните листове, в които комисията, която определя печелившия кандидат, дава оценки и коментари за всеки от участниците в определен търг.

Според Искра Михайлова обаче не става дума за липса на документи, а за разместване. "Ако ме питате колко документи няма – не знам, но съм убедена, че това не е липса, а разместване", каза тя. По нейни думи това е сигнал за подобряване на работата на архивирането на документите, което предстои да бъде направено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.