1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция

Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция

Това предупреди председателят на Българската асоциация по рециклиране Борислав Малинов

Фирми за търговия с черни и цветни метали заплашват да открият площадки за скрап в Гърция или Румъния, за да избегнат тежките забрани, които се предвиждат с новия проектозакон за отпадъците. Това предупреди председателят на Българската асоциация по рециклиране (БАР) Борислав Малинов, цитиран от 3e-news.net. Бизнесът смята също така да атакува текстовете в ЕК, Комисията за защита на конкуренцията и Конституционния съд.

Транспортът на метали за други страни от ЕС е напълно свободен, обясни Малинов. По думите му в съседните страни не искат документ за произход на металите, нито забраняват на физическите лица да предават скрап срещу пари.

Основният мотив, с който бяха предложени и приети промените в Закона за управление на отпадъците, бе намаляването на кражбите на жици, релси, шахти и техника. Според търговците на скрап обаче ограниченията няма да спрат сивия сектор, като в същото време ще се отразят пагубно на изрядните фирми. Едва 0.77% (16 млн. лв.) от годишния оборот в сектора (2,2 млрд. лв.) са от крадени метали, твърдят от асоциацията.

Според фирмите промените са противозаконни, защото ограничават правото на гражданите да разполагат свободно с имуществото си. По новите правила хората ще трябва да предават безплатно старите си печки и хладилници на организирани от общините площадки. При това положение всеки ще започне да оставя нещата си на улицата, отпадъците ще намалеят драстично и големите компании няма да има откъде да купуват скрап, предричат от БАР.

"Не се притесняваме, че ще останем без суровини за нашето производство", коментира представител на един от големите потребители на метални отпадъци, пожелал анонимност. Той обясни, че дори и да се наложи внос на метали от чужбина, това няма да засегне сериозно компанията.

Вместо бизнесът да се задушава с непосилни банкови гаранции, нека се направи застрахователен пул срещу кражбите на метали, предлагат от БАР. Бизнес организацията препоръчва още две мерки за намаляване на кражбите. Едната е да се въведе подробна декларация за проследимост на отпадъка, в която всяка фирма декларира от кого и как е купила подаръка и с какви документи. В момента съществуват само регистри, които не дават подобна информация. Предложено бе и въвеждането на специален чек-лист, с който да се проверява дали площадките работят по правилата. Според Малинов това ще доведе до намаляване на кражбите със 70 – 80%.

Измененията в Закона за отпадъците предстои да се гледат на второ четене в парламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.