1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Глетчерите в Тибет се топят с невероятна бързина, алармират природозащитници

Глетчерите в Тибет се топят с невероятна бързина, алармират природозащитници

Въпреки всички призиви за намаляване на емисиите вредни газове, управляващите в Пекин до момента не са се съобразили с тях

За четири десетилетия те са намаляли с близо 196 кв. км. Това е близо една пета от площта на Ню Йорк. Основната причина - глобалното затопляне.

Според изследванията на местната метеорологична станция, температурите в планината Гонга, чиито най-висок връх е на височина 7556 метра, в провинция Съчуан са се увеличили чувствително през последните 15 години. Най-големият глетчер в Гонга – Хаилуогу е сред най-големите туристически атракции на планината. Прокарани са дори специални лифтове, за да могат любопитните да се насладят на гледката както на снега, така и на огромните камъни, които са били свлечени от леда. Но в последно време жителите на близките градчета сами виждат каква огромна част от ледника е изчезнала и се притесняват как това ще се отрази върху живота им. Зимите са станали по-меки, няма толкова много сняг и лед. Проблемът се усложнява и от факта, че глетчери като Хаилуогу са сред най-важните източници на питейна вода в цяла Азия, не само в Китай. От тях се захранват част от най-големите реки на континента като Яндзъ, Жълтата река, Меконг и дори Ганг.

Ако те продължават да изчезват със същото темпо, до 2035 г. просто няма да ги има вече. Не са пощадени дори ледниците около Еверест. Те са намаляли с между 300 и 400 метра от началото на 60-те г. Изчезването на глетчерите означава увеличение на пустините, повече наводнения и суши, увеличаване на нивото на морета и океани.

Един от най-големите виновници за случващото се е самият Китай, допълват еколози. Въпреки всички призиви за намаляване на емисиите вредни газове, управляващите в Пекин до момента не са се съобразили с тях. Обяснението – за сегашната ситуация са виновни богатите държави, а не развиващите се, които не могат да изпълнят поставените към тях искания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.