1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Голямо петролно замърсяване заради пробив в нефтопровод в Иран

Голямо петролно замърсяване заради пробив в нефтопровод в Иран

Близо 500 хектара обработваеми земи са замърсени от изтичане на петрол

Пробив в остарял нефтопровод в Южен Иран е предизвикал голямо замърсяване в крайбрежните райони и обработваемите земи край град Дейлан, разположен в района на Персийския залив, съобщи агенция „Ирна”.

Близо 20 км от крайбрежието на Дейлан и 500 хектара обработваеми земи са замърсени от изтичане на петрол, съобщи ръководителят на Организацията за защита на околната среда в провинция Бушехр, Бехруз Атабакзадех. Според него пробивът на нефтопровода е станал миналата седмица между Агхаджари и Дейлам, предизвиквайки „необратими щети”. Според заместник-началникът на Организацията за защита на околната среда в ход са операции за почистване, които са много мащабни, информира БГНЕС.

„Ако метеорологичните условия са благоприятни, ще отнеме минимум два месеца да бъдат почистени засегнатите райони”, каза Мохамед Бакер Набави, цитиран от агенция "Исна". Началото на операциите бе затруднено от буря, посочи от своя страна високопоставен представител на ековластите пред агенция „Мехр”.

Иран е вторият най-голям производител на суров петрол в рамките на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.