1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Инициатива има за цел да помогне на най-бедните страни да защитават екосистемите си

Инициатива има за цел да помогне на най-бедните страни да защитават екосистемите си

B4Life ще се финансира първоначално от фонда GPGC на ЕС

Нова важна инициатива за спиране на загубата на биологично разнообразие на европейско ниво бе стартирана в деня на биопразнообразието – 22 май.

„Биоразнообразие за живот“ (B4Life) е водеща инициатива, която има за цел да помогне на най-бедните страни да защитават екосистемите си, да се борят с престъпленията срещу дивата природа и да развиват зелена икономика. B4Life ще се финансира първоначално от фонда GPGC на ЕС (глобални обществени блага и предизвикателства), както и от регионални и национални пакети за сътрудничество за развитие. Прогнозният бюджет е в размер на 800 милиона евро за периода 2014-2020 г.

Здравето на екосистемите и зелената икономика

В съответствие с програмата на ЕС за климата B4Life ще се съсредоточи върху най-слабо развитите страни и държави, които имат „горещи точки на биологичното разнообразие“, тоест места, където екосистемите и техните услуги са най-богатит, но също така и най-застрашени, пише

„Ние имаме съгласие с нашите партньори в ЕС, че развитието не е устойчиво, ако уврежда околната среда, биологичното разнообразие и природните ресурси. B4Life ще осигури средства за засилване на нашите усилия в подкрепа на поминъка чрез спиране на загубата на биологичното разнообразие и чрез борба с престъпленията срещу дивата природа“, обясни Андре Пиебалг, европейски комисар по развитието.

Биологичното разнообразие и развитие са тясно свързани и взаимно подсилващи се: здравите екосистеми поддържат развитието, а развитието влияе на местообитанията. Ако се разглеждат опазването и възстановяване на екосистемите като възможност за генериране на растеж, създаване на работни места и намаляване на бедността чрез зелена икономика, това може да допринесе значително за програмата за развитие на ЕС, пише greentech.bg.

B4Life ще работи в три приоритетни области:

• Насърчаване на доброто управление на природните ресурси.

• Осигуряване на здрави екосистеми за продоволствена сигурност.

• Развитие на природно базирани решения за "зелена" икономика.

Борба с престъпленията срещу дивата природа

В допълнение към трите си приоритетни области B4Life ще включва и специален „Кризисен прозорец за дивия живот“, посветен на борбата с увеличаването на незаконната търговия на продукти от застрашени видове, особено в Африка. Наред със заплахата за застрашените видове, бракониерството и трафикът на диви животни и растения може да застраши местната и националната сигурност. Последни данни показват, че бунтовническите оргаизации и някои терористични групи използват бракониерството на слонове и носорози като средство за финансиране на техните действия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.