1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изграждат кадастрална карта на всички съоръжения във водния сектор

Изграждат кадастрална карта на всички съоръжения във водния сектор

Процесът по съставянето на водния кадастър е ангажимент на няколко правителства

Съвсем скоро ще започне изграждането на така наречения воден кадастър - кадастрална карта на всички съоръжения във водния сектор. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев по време на конференция за публично-частното партньорство във водния сектор.

Той обясни, че изграждането на воден кадастър е заложено във водната стратегия на екоминистерството, която предстои да бъде одобрена от парламента, както и в закона за водите, който също се очаква скоро да бъде гласуван от депутатите. Работата по подготовката на кадастрална карта на водните съоръжения може да започне веднага след приемането на поправките в закона за водите, уточни Симидчиев, цитиран от investor.bg.

Той допълни, че не е ясно колко ще струва водният кадастър, тъй като изграждането му е постоянен и скъп процес без край. Той каза обаче, че ще се започне от язовирите. Приоритетно ще се описват опасните водоеми, а постепенно, след като приключи тяхното картографиране, ще се започне работата по изграждането на кадастър за всички ВиК мрежи в страната. Зам.-министърът обясни, че процесът по съставянето на водния кадастър е ангажимент на няколко правителства.

По думите на министъра по управлението на европейските фондове Томислав Дончев за цялостното модернизиране на водния сектор в България са необходими 40 милиарда лева. Европейското финансиране или средствата от националния бюджет със сигурност няма да бъдат достатъчни за цялостното обновяване на ВиК мрежата в страната. Участниците в конференцията се обединиха около мнението, че публично-частното партньорство във водния сектор има огромен потенциал.

Симидчиев коментира, че най-печеливши за частни инвеститори са мрежите на ВиК оператори, които обслужват около 200 хиляди души. Той допълни, че публично-частните партньорства във водния и други сектори ще бъдат значително улеснени след приемането на закона за публично-частното партньорство. Симидчиев посочи, че в момента се работи по пилотен проект за публично-частно партньорство с ВиК дружеството в Плевен. Подготовката на проекта е на етап изготвяне на анализи и на тръжната документация, а финалното решение ще бъде взето от местните власти.

По време на конференцията Марк Мюлер от испанската фирма „Акуалия“ представи три модела за партньорство на частен инвеститор и община. Първият модел е само за предоставяне на услуга. В този случай дружеството и общината сключват договор, като изпълнението на инвестиционната програма и управленският риск се поемат изцяло от местните власти.

Вторият модел е наемането на водната инфраструктура от частната фирма за период от 10 до 25 години. Дружеството заплаща лизингова такса на общината, като си поема управленския риск и събирането на таксите от крайния потребител, но инвестициите се правят от общината.

Третият е концесията. Провежда се търг, след което общината сключва договор с избраното дружество за период от 30-35 г. Частният оператор поема ангажимента да инвестира в инвестиционния си план, като заплаща съответната концесионна такса на общината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.