1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изкупните цени на тока от ВЕИ ще зависят от дела на субсидията

Изкупните цени на тока от ВЕИ ще зависят от дела на субсидията

Това става ясно от работен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно и регулиране

Изкупните цени на тока от централите на възобновяеми източници (ВЕИ), изградени с европейска или държавна финансова помощ, и възвращаемостта от тези проекти ще зависят от дела на субсидията в общата инвестиция. Това става ясно от работен доклад на Държавната комисия за енергийно и водно и регулиране (ДКЕВР), публикуван на страницата й в интернет.

За да се преодолее съществувалото по-рано двойно субсидиране на "зелени" централи, в Закона за енергията от възобновяеми източници беше прието разграничение между проектите, построени изцяло със собствен капитал и заеми, и тези, които се възползват от публично подпомагане. Субсидирани проекти, като фотоволтаичните централи по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), бяха заплашени от блокиране.

Енергийният регулатор не определи изкупни цени за тях заедно с въведените от 1 юли общи преференциални тарифи. Държавен фонд "Земеделие" обаче изисква от кандидатите по земеделската програма да представят тарифа, по която ще се продава "зеленото" електричество.

От предложенията в доклада става ясно, че ДКЕВР планира да намали стандартната възвращаемост от 9% за екомощностите с търговски капитал с дела на безвъзмездното финансиране. Така например възвращаемостта на предприемач, получил 50% от инвестицията си от държавата, ще е 4.5%. Ще се образуват групи от проекти според съотношението между помощта и собствените средства, пише още в документа.

Ако регулаторът потвърди предложенията, наземна фотоволтаична централа с мощност 1 мегават, за която е получена максималната субсидия по ПРСР – т.е. 80 на сто от инвестиционните разходи, или 200 000 евро, ще продава ток за 306.7 лв. на мегаватчас без ДДС. За сравнение - наземни слънчеви централи със същата мощност, но без финансово подпомагане, продават на 485.6 лв. на мегаватчас без ДДС, т.е. на над 50% по-висока тарифа.

От 31 октомври до 11 декември фонд "Земеделие" ще приема документи по мярка 312 от ПРСР, по която се финансират малките ВЕИ централи. Това означава, че ДКЕВР трябва да одобри тарифите преди края на месеца, за да не пречи на кандидатите. Не е ясно обаче колко от одобрените и финансирани проекти ще заработят, тъй като на много места със слаба мрежа разпределителните дружества не присъединяват нови производствени мощности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.