1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Изсичането в Бразилия се увеличава с 22%

Изсичането в Бразилия се увеличава с 22%

Между август 2020-та и юли 2021 година изсичането на амазонската джунгла се е ускорило с 22%, показват сателитните снимки на Бразилския институт за космически изследвания. За този период са били унищожени над 13 200 квадратни километра тропическа гора.
 
Разчистената от растителност площ е най-голямата за последните 13 години, изчисляват от ИНПЕ. По площ джунглите в Бразилия се равняват на територията на Западна Европа и имат важна роля в борбата с климатичните промени, тъй като задържат и преработват огромни количества въглероден диоксид. Това поставя президента Жаир Болсонаро, който вижда в тропическите гори неизползван икономически потенциал, под сериозен международен натиск.
 
Затова на срещата COP26 бразилският държавен глава обеща до 2028 година да прекрати нелегалното обезлесяване, което е с две години по-рано от обявената през април цел, това да стане най-късно до 2030-та.
Публикуваният на 27 октомври доклад на ИМПЕ, т.е. няколко дни преди началото на COP26, дава основание на Грийнпийс да критикува Болсонаро, че в Глазгоу е дал празни обещания, въпреки че вече е знаел за новите данни за обезлесяването. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.