1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бразилия и Колумбия заедно за опазването на Амазония

Бразилия и Колумбия заедно за опазването на Амазония

С обединени сили за опазването на амазонската джунгла ще участват Бразилия и Колумбия на Конференцията по изменението на климата в Глазгоу. Това обявиха колумбийският президент и бразилският му колега след среща в Бразилия.
 
По думите на Жаир Болсонаро двете страни ще участват рамо до рамо в срещата в Глазгоу, за да обсъдят важна и за двете държави важна тема – бъдещето на тропическите гори  в региона на река Амазонка. В обща декларация двамата президенти подчертават, че държат на суверенитета на Амазония и страните, които си я поделят.
 
В документа се казва още, че Колумбия и Бразилия отиват в Шотландия с идеята не само да опазят джунглите, но и да покажат на останалия свят, че полагат максимални усилия за намаляване на вредните емисии и за постигане на въглеродна неутралност.
 
Регионът на Амазонка е част от девет южноамерикански държави, като най-голям дял има Бразилия. Затова именно на страната, ръководена от Жаир Болсонаро се пада ключовата роля за опазването не само на джунглите, но и на световния климат, тъй като тропическите гори там са най-големият поглъщач на въглероден диоксид на Земята.
 
За бразилския държавен глава Амазонка е и място с огромен икономически потенциал, който все още не е изчерпан. Опозицията в страната го упреква, че поощрява фермерите да изсичат все по-големи площи, които да ползват за селскостопанско производство.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.