1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Какви са причините за измрялата риба в река Одер

Какви са причините за измрялата риба в река Одер

Властите във Варшава обявиха награда от 210 000 евро за сигнали

Вече няколко дни властите в Полша и Германия търсят причината за масовото измиране на риба в пограничната река Одер. Според министерството на околната среда в Берлин става дума за "ужасяваща екологична катастрофа", която ще има дълготрайни последствия.
 
Първи за мъртви риби в реката алармираха германски рибари през миналата седмица. След това от общината във Франкфурт на Одер предупредиха гражданите да не докосват водата и да не консумират риба. Ден по-късно в разследването се включи и местната полиция, която взе проби от реката.
Тогава стана ясно, че полските власти са знаели по-рано за измирането на рибата, без да съобщят на германската страна. Медиите в страната съобщиха, че още през юли Варшава е получила първите сигнали.
 
Засега причините не са ясни, назначена е двустранна комисия, която да ги разследва. Знае се, че в края на юли в проби, взети в Полша, са открити следи от отровното вещество мезитилен, но при други проби това не се потвърждава. Няма и доказателства за повишено съдържание на живак, както предполагаха германските власти.
 
В момента се прави цялостен анализ на водата и на мъртвите риби, като се търсят следи от близо 300 вредни вещества, сред които и пестициди. Установено е, че в реката има повишено съдържание на кислород, проверява се и дали завишено съдържание на сол би могло да е причината. 
 
Полското правителство предполага, че някъде по течението в реката са изхвърлени големи количества химически отпадъци. Властите във Варшава обявиха награда от 210 000 евро за сигнали, които да ги отведат до извършителите. Като възможен причинител се посочва фабрика за хартия в горното течение, но фирмата отрича, изтъквайки, че не използва мезитилен и живак.
Експерти изчисляват, че измрялата риба се разпростира на около 500 речни километра и достига общо 100 тона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.