1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Климатичните изненади ще се увеличават заради глобалното затопляне

Климатичните изненади ще се увеличават заради глобалното затопляне

Поройните дъждове и сушите ще стават все по-чести с покачването на температурите

Климатичните изненади - като снега през октомври в североизточните американски щати или рекордните наводнения в Тайланд, ни сполетяват все по-често и ще се увеличават заради глобалното затопляне, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на резюме на предстоящ доклад на Междуправителствения съвет за измененията в климата.

Окончателната редакция на доклада рисува още по-бурно бъдеще за нашия свят, където бедствията вече нанасят щети на стойност милиарди долари. В него се твърди, че щетите ще се увеличават, а някои райони ще стават все по-неподходящи за живеене.

Докладът на Междуправителствения съвет за измененията в климата ще бъде издаден след няколко седмици, след срещата в Уганда. В него се посочва, че вероятността крайностите в климата вече да са се влошили заради произвежданите от човека парникови газове е две към три. Това е нещо ново за науките за климата. Досега те се фокусираха върху малките промени в дневните средни температури, а вече преминават към по-трудни за анализиране необичайни явления, които завладяват първите страници на вестниците, причиняват икономически щети и убиват хора.

Поройните дъждове и сушите ще стават все по-чести с покачването на температурите, както и по-силните мусони, които причиняват наводнения. Сегашното наводнение в Тайланд е причинено именно от мусонни дъждове. То е пример как климатът е свързан с други проблеми като градоустройството, управлението на реките и потъващите земи.

Докладът изтъква, че "за някои крайности в климата в много райони основният двигател за бъдещето увеличаване на загубите ще е социоикономически по характер", а няма да се дължи толкова на парниковите газове. Климатолозите са "почти сигурни" - 99 процента - че в света ще има повече екстремни горещини и по-малко силни застудявания. Горещите вълни могат да станат с 5 градуса по-топли до средата на века и с 9 градуса до края му.

До края на века силните еднодневни бури с поройни дъждове, каквито сега има веднъж на 20 години, ще станат много по-чести - около два пъти на десет години. Ураганите и други тропически циклони, като Катрина от 2005 г., ще стават с по-силен вятър, но броят им няма да се увеличава, а всъщност може да намалее.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.