1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Компанията Google е добавила панорамни снимки от няколко коралови рифа към картите си

Компанията Google е добавила панорамни снимки от няколко коралови рифа към картите си

Снимка:

Снимковият материал е събран от Catlin Seaview Survey

Компанията Google е добавила панорамни снимки от няколко коралови рифа към Street View услугата на картите си. Снимковият материал е събран от Catlin Seaview Survey – съвместен проект на международната застрахователна фирма Catlin Group Limited и организацията Underwater Earth. Целта му е да изследва състоянието на рифовете, както и ефекта от глобалното затопляне върху тях, съобщава BBC.

Според директора на програмата Ричард Вевърс това ще помогне на учените при изучаването на подводните екосистеми, като същевременно привлича вниманието на публиката към проблемите с опазването им, допълва BBC .

Google и преди са предлагали компютърно генерирани изображения на морското дъно, но това е първият случай, в който реални подводни фотографии са използвани в картовите им услуги, коментира BBC.

"Посредством тези ярки и зашеметяващи снимки можете да изследвате и почуствате шест от най-големите коралови рифове, без да се налага да сте водолаз или дори да можете да плувате", заявява Брайън Маклендън, вицепрезидент на Google Maps and Earth, в блог съобщение по случая.

Част от локациите, добавени към Google Maps, включват Големия бариерен риф в Австралия, залива Ханаума бей и кратера Молокини в Хавай, както и филипинския остров Апо.

Снимките са събрани и обработени от учени към Catlin Seaview Survey посредством подводната камера Catlin Seaview SVII. Движейки се с приблизително 4 км/ч, камерата прави по една снимка на всеки 3 секунди, създавайки пълна 360-градусова панорама.

За всяка снимка оборудването събира информация за геолокацията, както и посоката, в която е била насочена камерата. По този начин при нужда учените могат да се върнат на същото място и да направят възможно най-близка до оригинала снимка, пише "Дневник".

Seaview SVII е изцяло управлявана от таблет компютър и съществуват само две бройки от оборудването, уточнява интернет страницата на Catlin Seaview Survey. "Целта е да документираме рифовете и екосистемите им в невиждан досега мащаб и да ги разкрием на широката публика", коментира Вевърс за BBC.

"Същевременно ще създадем архив на рифовете – нещо, което не съществува до момента и би било много полезно. Просто не разполагаме с историческа информация, която да ни помогне при изследването на промените в подводните екосистеми в по-широк мащаб", допълва той.

За да анализират подробно материалите, изследователи от института Global Change Institute към университета в Куинсланд използват софтуер за разпознаване, за да идентифицират животинските видове от фотографиите, както и програми за 3D моделиране, за да наблюдават как естествената среда се променя във времето, уточнява BBC.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.