1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МБВР ще консултира България за разработване на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата

МБВР ще консултира България за разработване на Националната стратегия за адаптация към изменението на климата

Споразумението ще се изпълнява с широко обществено участие

Правителството одобри проект на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на околната среда и водите и Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) в изпълнение на Меморандума за разбирателство за партньорство и подкрепа при усвояване на европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. С получената консултантска помощ от МБВР ще бъде разработена националната стратегия за адаптация към изменението на климата и План за действие, които да очертаят рамката на действие в борбата с изменението на климата за периода до 2030 г. и да насочи усилията на страната към действия във всеки сектор от икономиката, водещи до намаляване отрицателното въздействие на климатичните промени.

Споразумението предвижда изготвяне на макроикономически анализ, който ще даде оценка на социалните и икономическите последици от въздействието на климатичните промени, както и на конкретни мерки, за адаптация на базата на обективни показатели като БВП, доход на глава от населението, секторна продукция и ниво на заетост. Ще бъде изготвен анализ и подробен план за действие във всеки сектор от българската икономика и ще се идентифицират подходящите мерки за адаптация.

Споразумението ще се изпълнява с широко обществено участие и в консултации с Националния експертен съвет и Координационния съвет по изменение на климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.