1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Местата, които може да не съществуват още дълго

Местата, които може да не съществуват още дълго

Причините са много – повишаване нивото на моретата, топящи се ледове, вкисляване на океанската вода

Има прекрасни места по света, които са сериозно застрашени от изчезване в обозримото бъдеще. Ще допуснем ли да загубим завинаги възможността да ги видим на живо? Какво заплашва съществуването им? Причините са много – повишаване нивото на моретата, топящи се ледове, вкисляване на океанската вода. Все последици от климатичните промени, които въздействат върху облика на планетата ни. Ето някои от местата, които скоро могат да бъдат напълно заличени:

Големият бариерен риф - Големият бариерен риф е толкова огромен, че може да се види от Космоса, но изчезва с бързи темпове, поради изменението на климата. Повишаването на океанските температури, замърсяването на водата и вкисляването й, засягат постоянно рифа и водят до избелването на коралите. Това място е пример как нещо, което природата е сътворила за 8 000 години може да изчезне в рамките на един човешки живот.

Малдивите - Малдивските острови са най-ниско разположената държава в света, с едва 1,5 м средна надморска височина и най-висока точка 2,3 метра над морското равнище. Дори минимално покачване на морското ниво може да превърне Малдивите в първата в света страна, напълно заличена от климатичните промени.

Бангладеш - ситуиран на брега на Бенгалския залив, Бангладеш е силно застрашен. Около 50% от площта на държавата ще бъде наводнена, ако морското равнище се увеличи с 1 метър. Природни бедствия като наводнения, тропически циклони и урагани с трагични резултати, се случват тук почти всяка година.

Венеция - Венеция отдавна потъва, а покачването на морското равнище прави положението още по-бедствено. Честотата на наводненията се увеличава всяка година, оставяйки хората да се чудят колко дълго това прекрасно кътче може да остане над водата.

Тувалу - тази полинезийски държава има размери едва 26 квадратни километра и се намира на 4,5 метра над морското равнище. Това е котата на най-високата й точка. Разположена е върху група атоли в Полинезия, западната част на Тихия океан. Тувалу се намира по средата между Хаваите и Австралия. Архипелагът Тувало се състои от 6 атола и 3 отделни острова. Атолите са Funafuti, Nanumea, Nui, Nukufetau и Nukulaelae, а отделните острови - Nanumaga, Niulakita и Niutao. Населението по данни от 2005 г. е 11 636 души и е едно от първите в света, усетило промяна поради покачващото се морско равнище, в резултат на климатичните промени.

Тропическите гори в Папуа Нова Гвинея - Папуа Нова Гвинея е дом на третата най-голяма в света тропическа гора, с изключително богатство от ендемични видове, както и такива, които са тясно свързани с местния микроклимат. За съжаление загрижеността по екологичните проблеми в района никак не е голяма. Сателитните снимки от там показват наистина притеснителни картини. Те разкриват унищожаване в такъв огромен мащаб, че се предвижда в следващите 12 години почти всички от горите да бъдат унищожени или влошени. Използвайки сателитни изображения, за да проследят промените в горската растителност между 1972 и 2002 г., учени от Университета в Папуа Нова Гвинея и Австралия откриват, че в района се губят повече от 5 млн. хектара гори през последните три десетилетия. Горското покритие намалява от 38 милиона хектара през 1972 до 33 млн. хектара през 2002 г. Още по-лошото е, че обезлесяването ще продължава да се увеличава. Учените се притесняват, че ако тези темпове се запазят, 53% от горите ще бъдат унищожени и деградирали до 2021 г. Основните причини затова са изсичането с индустриални размери, селското стопанство, особено развитието на плантации за палмово масло.

Мачу Пикчу и пътят на инките - останките от този древен град на инките са едни от най-красивите и загадъчни обекти в света. За съжаление те бързо се унищожават от хилядите посетители и туристи, които преминават ежегодно по камъните и пътеките. Уврежданията, които те нанасят са почти необратими. Може би е само въпрос на време останките напълно да бъдат заличени.

Пирамидите на Гиза - Гиза е град в Египет, на западния бряг на река Нил. Известен е в цял свят с пирамидите си и Големият сфинкс - едни от най-големите чудеса на древната египетска архитектура. Развитието и разрастването на близките градове застрашават тази красота. Замърсяването на въздуха също въздейства силно. А отпадъчните води от околностите отслабват и замърсяват платото, на което те се намират.

Амазонските тропически гори - те произвеждат повече от 40% от кислорода на земята и са най-богатите в света на видове и разнообразие на екосистеми. Изчислено е, че от тропическите гори в Амазонка ежегодно изчезват над 50 000 квадратни км. Ако не се предприемат мерки, горите могат да изчезнат напълно през следващите 50 години. www.ecomedia.bg

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.