1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Международен проект за опазване на биоразнообразието стартира в Природен парк „Странджа”

Международен проект за опазване на биоразнообразието стартира в Природен парк „Странджа”

Продължителността му е 36 месеца

Международен проект за опазване на биоразнообразието стартира в Природен парк „Странджа”. Събиране на информация за актуалното състояние и заплахите, както и фиксиране на мерки за опазване на дюните, блатните костенурки и на белите щъркели са целите на проекта.

„По-добро управление и прилагане на мерките за защита в зоните от мрежата Натура 2000” е официалното му название. Продължителността му е 36 месеца. Проектът се финансира по Програма „Югоизточна Европа”. Опазването на дюните от човешка инвазия еколозите посочват като своя приоритетна задача. 10% от родното Черноморско крайбрежие влизат в границите на парка. Заедно с това жителите на зоните, които попадат в Натура, ще бъдат информирани как да развиват туризъм и биологично земеделие, пише 24chasa.bg.

14 партньори от 7 държави /Унгария, Австрия, Италия, Румъния, България, Гърция и Сърбия/ участват в проекта. Водещият партньор е от Унгария – Сдружение за опазване на околната среда „Нимфея” (Nimfea). Общият бюджет е 2 021 215 €. Одобреното финансиране за дейностите в България възлиза на 194,870 €, от които национално съфинансиране в размер на 15% от МРРБ. Проекът ще бъде представен официално днес.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.