1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Росица Карамфилова: Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък

Министър Росица Карамфилова: Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък

Снимка:

Ключово е да бъде осигурена правна предвидимост и сигурност за период от поне 10 години

„Необходими са инвестиции в технологии за ефективно използване на материалите и намаляване на въглеродния отпечатък. Затова процедурите и достъпът не само до европейско, но и до комбинирано финансиране, включително от страни извън Европейския съюз, трябва да се улеснят“. Това каза министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в първата част от неформална среща на министрите на ЕС по околна среда, която се провежда днес и утре в Стокхолм.

Според министър Карамфилова са нужни и нови вериги на доставки на суровини и енергийни източници, за да се повиши конкуренцията и да се осигурят бизнес условия. Стимулирането на иновациите в разработване на „зелени“ технологии, тяхното тестване и масово приложение в индустрията също трябва да се подобри. „Трябва да вървим към по-голяма гъвкавост по отношение на режима на държавните помощи. Важно е да се отчете огромната разлика във възможностите на държавите членки“, подчерта тя. В изразената позиция се казва още, че иновациите в електроенергийната инфраструктура са ключов елемент и че трябва да се отчете ролята на нисковъглеродния водород за постигане на климатичните и енергийните цели.

Ключово е да бъде осигурена правна предвидимост и сигурност за период от поне 10 години. Само по този начин могат да се планират и осъществят необходимите инвестиции и промени в производството. Така ще се намали и административната тежест, произтичаща от постоянната промяна на регулаторната рамка. „Правителствата и ЕС трябва да работят и за по-ефективно законодателство – важно е развитие на правната рамка и насърчаване на инвестициите по отношение на улавянето, съхранението и ползването на въглерод на ниво ЕС“, каза още министър Карамфилова.

Втората част на срещата днес продължава с темата за европейските политики за климата. Във връзка с изводите в докладите на учените за състоянието на климата и околната среда в световен мащаб се отчита, че Европейската зелена сделка е стъпка в правилната посока. Същевременно тези високи цели поставят пред европейската индустрия и предизвикателства. Затова е много важно намирането на работещи решения и стимули на европейско ниво, за да се запази конкурентоспособността и на ЕС, и на отделните държави.

Сред предизвикателствата за българската индустрия е това, че кумулативният ефект прави запазването на производствата в страната ни и инвестирането в такива по-малко привлекателни. От друга страна, високите цени на енергията и квотите са ключов стимул за намаляване на индустриалното потребление и инвестиране в прехода към чиста енергия.

„Страната ни подкрепя предприемането на бързи действия на европейско ниво за ускорено стимулиране на въвеждането на иновациите и новите технологии за по-устойчива икономика и конкурентоспособност на всички региони в ЕС, особено на граничните“, заяви министър Карамфилова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.