1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Mинистър Юлиян Попов с участие в заседание на Неформалния съвет на министрите по околна среда на ЕС

Mинистър Юлиян Попов с участие в заседание на Неформалния съвет на министрите по околна среда на ЕС

Снимка:

Дебатът се провежда днес в Дъблин

Министър Юлиян Попов е в Дъблин за участие в заседанието на Неформалния съвет на министрите по околна среда на Европейския съюз, което се провежда днес, 23 април 2014 г.

За насочване на дебата на министрите по околна среда Ирландско председателството е подготвило четири теми:
  • Единен пазар на зелени продукти

Позицията на България е, че е необходимо държавите-членки да осъзнаят, че преминаването към „зелена” икономика, която използва всички ресурси по ефективен начин и премахва зависимостта на икономическия растеж от използването на ресурси и енергия, ще донесе не само екологични, но и значителни социално-икономически ползи.

  • Качество на въздуха и градска среда 

Според страната ни една от сериозните причини за непостигането на нормите на съответните замърсители е, че не се отчитат различните икономически, географски и климатични особености в различните държави-членки. В случай на неотчитане на посочените особености, в нормативните документи ще се определят изисквания и норми, чието постигане от едни държави членки е възможно с разумни усилия и същевременно е предварително обречено на неуспех в други държави членки. Усилията трябва да се фокусират върху отстраняване слабостите на сега действащото законодателство и подобряване на неговото прилагане.

  • Съобщение на Европейската комисия във връзка с Международните преговори по климата

България счита, че формата на новото глобално споразумението по изменение на климата от 2015 г. трябва да бъде правно-обвързващ протокол, който да включва всички съществени елементи, договорени на 17-ата Конференция на страните, проведена в Дърбан. Споразумението следва да се базира на принципа за „общи, но диференцирани отговорности“, като същевременно признае необходимостта всички големи замърсители (страни и сектори) да поемат амбициозни цели за намаляване на емисиите парникови газове. 

  • Климат и енергетика – Визия до 2030 - Зелената книга
За България приоритетните въпроси, които трябва да се разгледат  в средносрочен аспект до 2030 г., би следвало да адресират значителните инвестиции, които ще са необходими в голяма част от държавите членки за развитие и модернизиране на енергийната система, в частност на преносната и разпределителната инфраструктура, както и за балансиращи мощности във връзка с нарастващия дял на ВЕИ. При предвиждането на регулаторни мерки за създаване на подходящи условия за постигане на определени цели /като например дела на ВЕИ/, следва да не се допуска нежелано въздействие на схемите за подпомагане върху цената на енергията.  Новата рамка следва да предвижда разпределяне на усилията между държавите членки в зависимост от тяхното икономическо развитие и разработването на подходящи гъвкави механизми, за да могат те да осигуряват необходимите значителни финансови ресурси и в максимална степен да се възползват от потенциала си за енергийна ефективност. 
 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.