1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Министър Юлиян Попов: Заедно с общините трябва да развием въглеродно неутрални зони за индустрията в цялата страна

Министър Юлиян Попов: Заедно с общините трябва да развием въглеродно неутрални зони за индустрията в цялата страна

Снимка:

Бяха договорени отделни срещи на бизнеса и институциите за осигуряване на капацитет и инфраструктура, търсена от инвеститорите в посока въглеродна неутралност

Държавата и общините заедно трябва да създадем и развием въглеродно неутрални зони за индустрията в цялата страна. Това каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов днес по време на среща с представители на министерствата на регионалното развитие, иновациите и растежа, „Тракия Икономическа зона“ (ТИЗ) и Областната управа в Пловдив.

„Пловдивската икономическа зона с вече развитата концепция за въглеродно-неутрални индустриални паркове е първа в България. Добре е да използваме натрупаните досега опит и знания в този регион и да създадем модел, който да развиваме и в други градове“, допълни министърът. Според него целта на подобни междуинституционални усилия е и в други райони да се създадат въглеродно неутрални зони – интерес и потенциал за това има в Бургас, Русе, София и Стара Загора.

„Климатичните политики и въглеродната неутралност през последните години се превръщат в сфера на изключителна световна индустриална и икономическа конкуренция, всички високи технологии са ориентирани към тази цел. Ние трябва да изработим рамката, която може да доведе по-висок инвестиционен интерес към България“,  категоричен беше министър Попов.

Бяха договорени отделни срещи на бизнеса и институциите за осигуряване на капацитет и инфраструктура, търсена от инвеститорите в посока въглеродна неутралност. Министър Юлиян Попов призова по време на участието на България на климатичната среща на върха през декември в Дубай да се презентират „постиженията на българския бизнес в тази сфера, така че да се представим като привлекателна дестинация за инвестиции с въглеродно неутрални цели“. Той припомни, че за целта в рамките на форума в Дубай България за първи път ще има павилион, финансиран от Министерството на иновациите и растежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.