1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Морски хищници са изчезнали по-късно, отколкото се смяташе

Морски хищници са изчезнали по-късно, отколкото се смяташе

Преди 540-500 милиона години биоразнообразието на Земята рязко се е увеличило

Фосили, открити в Мароко, позволиха на учените да попаднат на следи от древен морски хищник, който е изчезнал от лицето на планетата по-късно, отколкото се смяташе досега, съобщи Франс прес.

Резултатите от изследването хвърлят нова светлина върху период със съдбовно значение за еволюцията на живота на Земята. Тези хищници, кръстени Anomalocaris, са били най-едрите животни на планетата през камбрия, преди 540-500 милиона години, когато биоразнообразието рязко се е увеличило.

Откритите в Мароко фосили са от добре съхранен екземпляр, достигащ дължина 1 метър, докато намерените досега фосили от други екземпляри от същия вид са дълги не повече от 60 см. Палеонтолозите освен това с изненада установили, че фосилите от въпросния екземпляр не датират от камбрия, а от по-късния период ордовик.

Това означава, че тези хищници са се срещали 30 милиона години по-късно, отколкото се смяташе досега. Те са изчезнали далеч по-късно, заяви Дерек Бригс от природонаучния музей "Пийбоди" в Йейлския университет в САЩ.

Находката в Мароко свидетелства, че характерните за камбрия животни като Anomalocaris са имали значително влияние върху биоразнообразието и морската екология милиони години по-късно, отколкото се смяташе досега, допълни Петер Ван Рой от университета в Ганд, Белгия. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.