1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. МЗХ дължи над 1,1 млн. лева за охраната на язовири с национално значение

МЗХ дължи над 1,1 млн. лева за охраната на язовири с национално значение

Парите са за работата на 120 души през последните 21 месеца

Министерството на земеделието и храните дължи над 1,1 млн. лева за охраната на 22 язовира с национално значение. Парите са за работата на 120 души през последните 21 месеца (от май 2012 г.), съобщиха Тодор Бозев и Йорданка Гълъбинова, представители на охранителните фирми. Според Бозев фирмите работят без договор с министерството и с фирмата „Напоителни системи“, защото държавните институции отказват да ги сключат, каза той.

Земеделският министър Димитър Греков е имал няколко срещи с представители на фирмите и обещал парите да бъдат изплатени, но от един месец комуникацията е прекъсната. Охранителните фирми плащат и сега на своите служители, но не регулярно и не в пълен размер, каза Бозев.

Пред БНР той каза, че не си търсят правата в съда, защото „ще изгубим твърде много време. Нашите служители не могат да чакат нито ден повече. Всички възможности за физическо оцеляване са изчерпани. Имаме желание да се плати час по-скоро от министерството и „Напоителни системи“, но с оглед на тяхното тежко финансово състояние това би следвало да се поеме от принципала, от собственика на всички тези обекти“, каза Бозев.

„Този позор продължава вече три години. Нашият договор беше обществена поръчка от 2008 г. до 2010 г. с т.нар. „Агенция по хидромелиорация“, която беше закрита, преди да изтече срокът. След закриването има официален договор – споразумение с министър Найденов и с четирите охранителни фирми, в което става ясно, че министерството става правоприемник на задълженията на агенция“, коментира Бозев и уточни, че от 2010 г. нямат договор.

Изпълнителният директор на „Напоителни системи“ Димитър Методиев каза пред БНР, че когато е встъпил в длъжност е имало „устна заповед на предишния изпълнителен директор, в която се забранява подписването на тези протоколи. Тази заповед още е в сила. Не се осчетоводяват фактури. Откакто аз съм изпълнителен директор, нито една фактура не е осчетоводена, защото ние нямаме договорни отношения с охранителните фирми“. Той добави, че ако фирмите напуснат, ще се направи всичко възможно язовирите да не останат без охрана. От друга страна, ако не се намери правова възможност, той не гарантира, че парите ще бъдат изплатени.

„След като нямам договорни отношения с някого, на мен ми е много трудно, даже невъзможно, да направя плащане“, обясни Методиев. Според него е невъзможно и да се сключи договор с тези фирми и да продължи тяхната охрана, защото тогава ще наруши Закона за обществените поръчки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.