1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На 25 март Часът на Земята отбелязва десетилетие действия за климатичните промени

На 25 март Часът на Земята отбелязва десетилетие действия за климатичните промени

Десетки населени места ще изгасят символично осветлението от 20:30 ч до 21:30 часа

Часът на Земята, най-популярният празник на природата в света, ще бъде отбелязан на 25 март тази година. Десетки български населени места ще изгасят символично осветлението от 20:30 ч до 21:30 ч в последната събота на месеца. Началото на инициативата е поставено в Сидни, Австралия през 2007 г., а десетилетие по-късно в Часа на Земята се включват милиони хора по целия свят.
 
Докато последните три години продължават да чупят глобалните температурни рекорди и нуждата от по-голяма ангажираност на обществото се увеличава, най-голямото гражданско движение в света мобилизира хора, общности и организации да изпълнят своята важна роля в справянето с климатичните промени.
 
През 2017 г. изменението на климата е вече факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага услия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително. Това предвещава за нашата страна дълги години зависимост от вноса на изкопаеми горива, което неизбежно води до повишаващи се цени и неспособност за достигане на eвропейските цели в областите климат и енергия.
 
Въпреки неблагоприятната ситуация, WWF смята, че значителното намаляване на въглеродните емисии от  енергийната система в България е технически и икономически възможно.
 
В партньорство с организации от 10 държави, WWF България поставя началото на първата по рода си мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Мрежата ще предоставя практични и иновативни решения за значително намаляване на въглеродните емисии в страните от региона. На национално ниво партньорите ще насочат работата си към регионите с най-ниско социално-икономическо развитие, които често са дом на богато биоразнообразие. Целта им ще бъде да покажат, че решенията за справяне с климатичните промени, ще са големият шанс тези региони отново да се превърнат в атрактивни за хората и инвестициите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.