На 25 март Часът на Земята отбелязва десетилетие действия за климатичните промени

Десетки населени места ще изгасят символично осветлението от 20:30 ч до 21:30 часа

Часът на Земята, най-популярният празник на природата в света, ще бъде отбелязан на 25 март тази година. Десетки български населени места ще изгасят символично осветлението от 20:30 ч до 21:30 ч в последната събота на месеца. Началото на инициативата е поставено в Сидни, Австралия през 2007 г., а десетилетие по-късно в Часа на Земята се включват милиони хора по целия свят.
 
Докато последните три години продължават да чупят глобалните температурни рекорди и нуждата от по-голяма ангажираност на обществото се увеличава, най-голямото гражданско движение в света мобилизира хора, общности и организации да изпълнят своята важна роля в справянето с климатичните промени.
 
През 2017 г. изменението на климата е вече факт. Въпросът е как може да се справим с него. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага услия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително. Това предвещава за нашата страна дълги години зависимост от вноса на изкопаеми горива, което неизбежно води до повишаващи се цени и неспособност за достигане на eвропейските цели в областите климат и енергия.
 
Въпреки неблагоприятната ситуация, WWF смята, че значителното намаляване на въглеродните емисии от  енергийната система в България е технически и икономически възможно.
 
В партньорство с организации от 10 държави, WWF България поставя началото на първата по рода си мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Мрежата ще предоставя практични и иновативни решения за значително намаляване на въглеродните емисии в страните от региона. На национално ниво партньорите ще насочат работата си към регионите с най-ниско социално-икономическо развитие, които често са дом на богато биоразнообразие. Целта им ще бъде да покажат, че решенията за справяне с климатичните промени, ще са големият шанс тези региони отново да се превърнат в атрактивни за хората и инвестициите.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.