1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. На дъното на Тихия океан има необичаен вулкан

На дъното на Тихия океан има необичаен вулкан

Той променя височината си от 10 до 50 пъти по-бързо, отколкото показвали измерванията при предишни експедиции

Европейски и новозеландски археолози изследваха близо до тихоокеанските острови Тонга подводен вулкан с крайно неспокоен "характер" - неговата височина се променя с десетки сантиметри за няколко седмици, пише в публикация на списание Nature Geoscience.

Подводните вулкани на Земята са много повече от тези на сушата - 32 хиляди (тези на сушата са 1,5 хиляди), но са изучени много по-малко заради трудния достъп до тях.

Група учени, ръководени от Антъни Уотс от Оксфордския университет във Великобритания е открила много необикновен вулкан на дъното на Тихия океан, в околностите на архипелага Тонга, на около 800 километра северозападно от Нова Зеландия. В тази зона има няколко вериги подводни магмени системи. В групата Мановай се намира и този "жив" феномен.

За 70 години от откриването на вулканичната група учените са извършили серия подводни изследвания и забелязали, че височината на дъното в района се променяла на всеки 4-5 години.

Две експедиции са събирали информация през май и юни 2011 година от борда на германския изследователски кораб Зоне (Sonne). Сравнително малката дълбочина позволила да се съберат множество данни, а изследванията помогнали на групата на Уотс да състави ежедневни карти на височината на вулканите в цялата зона Мановай.

При сравненията с резултатите от 2004 и 2007 година се оказало, че дъното се променяло непрекъснато и то в различни посоки. Част от височините пропаднали, а някои низини станали най-високите места. Дори в рамките на седмица промените можело да се видят и без измервания - дъното се движело в различни посоки между 14 и 74 сантиметра, пише БГНЕС.

По думите на геолозите вулканът променя височината си от 10 до 50 пъти по-бързо, отколкото показвали измерванията при предишни експедиции. Освен това Мановай "расте" или "се снижава" около сто пъти по-активно от най-неспокойните известни до този момент подводни вулкани - "Кик ем Джени" от Малката Антилска дъга в Карибско море и самоанския вулкан Ваилулуу.

Все пак относително постоянните размери на вулкана показват, че той се събужда само за няколко седмици в годината. Уотс и колегите му предполагат, че изучаването на другите подводни явления ще помогне да се разбере дали това е норма в поведението на подводните вулкански огнища или действително е необикновено явление.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.