1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2000 кв. км изсечени в Бразилия за 1 месец

Над 2000 кв. км изсечени в Бразилия за 1 месец

Причината е най-вече гладът за нови аграрни площи

Изсичането на бразилските джунгли продължава с невиждана досега скорост. За три месеца е унищожена четири пъти по-голяма горска площ, отколкото през същия период години по-рано. Само през юли бяха изсечени над 2200 квадратни километра, показват сателитни снимки, публикувани от бразилския институт за изследване на космоса.

През юли 2018-та жертва на трионите са станали едва 600 квадратни километра. Това означава, че има увеличение с 278 процента. Амазонската джунгла преработва повече от 2 милиарда тона въглероден диоксид за 12 месеца и осигурява една пета от кислорода на планетата. 60 на сто от тези гори са на територията на Бразилия, като от тях зависи и животът на голяма част от коренното население на страната. С изсичането на дърветата изчезва жизненото пространство не само на животни и растения, но и на хора.

Причината за масовото обезлесяване е най-вече гладът за нови аграрни площи. Селското стопанство в Бразилия е ориентирано предимно към износ и затова има нужда от все по-големи площи за отглеждането на соя, царевица и други култури, както и за пасища на огромните стада говеда. Аграрният сектор в страната е виновен за голяма част от вредните емисии, показват статистическите данни. През 2017 година общите емисии на Бразилия са били в размер на малко над 2 милиарда тона въглероден диоксид, 70 процента от които са в резултат на селското стопанство.

Властите в столицата Бразилия си затварят очите пред проблемите, произтичащи от загубата на горските масиви. Президентът Жаир Болсонаро отрича климатичните промени и смята, че NE съществува риск за човечеството. Наскоро той съкрати почти целия бюджет, предвиден за защита на климата. Вместо това окуражава големите аграрни концерни и не предприема нищо, за да спре изсичането на джунглите. В отговор на критиките от страна на екоорганизации държавният глава твърди, че данните са измислени. 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.