1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 2300 км прелетя спасен орел

Над 2300 км прелетя спасен орел

Борил e бил засечен с монтирания GPS в делтата на река Нил

Малкият креслив Борил, който бе излекуван в спасителния център за диви животни на старозагорското сдружение „Зелени Балкани” миналото лято, е бил засечен с монтирания GPS в делтата на река Нил. Той е бил освободен през юли в района на Източни Родопи и досега е прелетял над 2300 км, изчислили природозащитниците. Борил постъпи в спасителния център месеци преди това изключително слаб и изтощен, пише standartnews.com.

При дългото си пътешествие в голямата есенна миграция, Борил първо прекосил Босфора, после централната част на Турция, Средиземно море, Суецкия канал и достигнал района на река Нил в Египет. Последно малкият креслив орел е бил засечен през ноември да  обикаля по река Нил. Експертите предполагат, че той се е насочил в райони, където мобилният оператор няма връзка.

По програмата М-Тел Еко Грант, финансирана от М-Тел, още десетки други птици – мишелови, бухали, пеликани, орли -  бяха маркираните с GPS/GPRS предаватели през миналата година, припомниха от „Зелени Балкани”. Използването на съвременни технологии за проследяването на тези спасени птици дава изключително ценна информация за адаптацията им в природата и ни помага да оптимизираме работата си в опазване на биоразнообразието в България, категорични са природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.