1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Напоителни системи" вече имат по-големи правомощия за сечта на растителност по река Дунав

"Напоителни системи" вече имат по-големи правомощия за сечта на растителност по река Дунав

Това става възможно с промяна в Наредба 7 на регионалното министерство

"Напоителни системи" вече имат по-големи правомощия за сечта на растителност по река Дунав. Това може да донесе приходи на дружеството към земеделското министерство от порядъка на 100 млн. лв. според изчисления на представители на горския бранш, съобщава "Капитал Daily".

Това става възможно с промяна в Наредба 7 на регионалното министерство от началото на октомври за правилата и нормативите за устройство на отделни видове територии и устройствени зони. Промяната засяга сервитута на дигите по поречието конкретно на река Дунав, който досега обхващаше по 10 метра от двете страни на дигата.

С новите правила, ограничението от страна на сушата се запазва 10 метра, но от другата страна ще стига до самата река. Така дружеството, което стопанисва предпазните съоръжения, ще може да сече по-лесно в тези зони, предупреди Тома Белев от екоорганизацията "Зелени Балкани".

Месец по-късно - в началото на ноември, земеделският министър Мирослав Найденов пък е подписал заповед към подопечното си дружество ("Kапитал Daily" разполага с нея), в която нарежда да се вземат предпазни мерки за зимния сезон, както и "добитата дървесина и биомаса при осигуряване проводимостта на реките и от сервитутите съгласно Наредба 7 да бъде реализирана чрез Софийската стокова борса".

Средствата от продажбата трябва да отиват само за дейности, свързани със стопанисването и експлоатацията на системите за предпазване от наводнения.   

Притесненията на еколозите са, че разширяването на правомощията на "Напоителни системи" може да доведе до неконтролирана сеч дори в защитени местности и до ерозия на почвата заради премахването на растителността. "Напоителни системи" обаче са на друго мнение. Според тях,  най-безопасният вариант е сервитутната ивица на дигите да бъде покрита само с трева, за да има по-добра проводимост на реката.

От дружеството все още не знаят какви количества растителност трябва да бъде премахната, но заявиха, че това ще се прави с уверението, че целта е само и единствено да се гарантира, че няма да има проблем с дигите по реката, както и безопасността на хората. Последното по-сериозно наводнение по северната граница беше през 2006 г.

"Напоителни системи" уверяват, че няма да се сече в резерват "Сребърна", на о. Белене и в защитената местност Калимок-Бръшлен.

"Напоителни системи" стопанисва 254 км дунавски диги. Те са на различно отстояние от брега, като някои достигнат и 150 метра. От горския бранш твърдят, че по груби техни сметки става дума за изсичането на около 1.5 млн. куб. м дървесина. Ако се вземе за база средната цена на кубик от единствената състояла се досега борсова търговия с дървесина, която е над 65 лв., става дума за суровина на стойност почти 100 млн. лв. 

Представители на сектора са притеснени и от факта, че дървесината ще бъде изтъргувана на Софийската стокова борса. Именно този начин на търговия бе една от основните причини за недоволството и протестите, които фирми от горския бранш организираха през февруари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.