1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-важните приоритети за новия министър на околната среда и водите в служебното правителство, според еколози

Най-важните приоритети за новия министър на околната среда и водите в служебното правителство, според еколози

Президентът назначи на тази позиция Юлиан Попов

"Дневник" публикува препоръките на личности и организации, които работят ефективно за защита на природата в България, към новия министър на околната среда и водите в служебното правителство. Президентът назначи на тази позиция Юлиан Попов.

Най-важните приоритети за екологията, според тях, са следните:

Международна природозащитна организация WWF в България:

Новият министър на околната среда и водите разполага с кратко време, но въпреки това може да предприеме няколко важни стъпки.

1. Трябва да прекрати процедурата за промяна на Плана за управление на Национален парк "Пирин" и веднага да направи публични правните анализи за прилагането на концесионния договор и плана за управление за периода 2001 - 2012 г., с което да се намали общественото напрежение около управлението на националния парк.

2. Скандалът с дюните в Несебър вдигна много шум, но постигна малко за опазването на защитените зони по Черноморието. Министерството на околната среда и водите трябва да издаде заповедите за обявяване на 20-те защитени зони по местообитанията от европейската екологична мрежа "Натура 2000" в района на Черно море. Това са "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра", "Долината на река Батова", "Златни пясъци", "Галата", "Камчия", "Плаж Шкорпиловци", "Емине-Иракли", "Ахелой-Равда-Несебър", "Поморие", "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра-Пода", "Залив Ченгене скеле", "Плаж Градина-Златна рибка", "Острови Св. Иван и Св. Петър", "Ропотамо", "Караагач", "Странджа".

Заповедите трябва да включват категорична забрана на ново строителство в териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, с изключение на обществена инфраструктура, преместваеми обекти и строителство в урбанизираните територии на населените места, определени към 1 януари 2008 г.

3. Трябва да осигури пълна прозрачност на проектите за удълбаване на Дунав, замислени с цел подобряване на корабоплаването, тъй като те могат да доведат до необратими последици не само за дивата природа, но и за живота на хората край реката.

4. Трябва да се преустанови добивът на дървесина в природните паркове като Витоша и Странджа. Икономическият ефект от него не е голям, но влиянието върху състоянието на защитената природа е значително, унищожават се и алеите за туристите.

Тома Белев от името на Асоциацията на парковете в България (АПБ):

1. Правилниците, утвърждавани от министъра на околната среда и водите за дейността на Висшия експертен екологичен съвет и Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР), да бъдат преработени така, че да включват в съставите си квоти от научните среди (БАН и университетите) и гражданските организации.

2. Да създаде консултативни съвети по политиката за управление на компонентите за околната среда. Има ги като задължение в чл. 12, ал.1. т. 2 на Закона за опазване на околната среда, но на практика ги няма. Могат да бъдат активизирани, за да работят върху необходимите промени в бъдещото законодателство, както и по приоритетите за финансиране в бъдещия финансов период.

Целия текст четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.