1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Необходими са по-строги мерки за справяне с вредите от замърсяването на въздуха

Необходими са по-строги мерки за справяне с вредите от замърсяването на въздуха

Снимка:

Качеството на въздуха постепенно се подобрява, но в същото време замърсяването му продължава да бъде най-голямата заплаха за здравето

Поради заболявания в следствие на замърсения градски въздух преждевременно са умрели 467 000 души за година, пише в доклад на Европейската агенция за околна среда.  „Намаляването на емисиите доведе до подобряване на качеството на въздуха в Европа, но не достатъчно, за да се избегнат недопустимите увреждания на човешкото здраве и околната среда. Трябва да се справим с първопричините за замърсяването на въздуха, което налага коренно и новаторско преобразуване на нашата мобилност, енергия и продоволствени системи“, казва Ханс Брюнинкс, изпълнителен директор на ЕАОС. В доклада е представен още актуализиран преглед и анализ на качеството на въздуха в Европа от 2000 до 2014 г. Той се опира на данни от официалните станции за наблюдение в Европа, като са обхванати над 400 града. Изследванията показват, че  през 2014 г. около 85% от градското население в ЕС са били изложени на фини прахови частици (ФПЧ2.5) в нива, считани за опасни за здравето от Световната здравна организация. Фините прахови частици могат да причинят или да влошат сърдечносъдови заболявания, астма и рак на белия дроб.

Докладът съдържа и нови прогнози, изготвени въз основа на данни от 2013г., за въздействията от най-вредните замърсители на въздуха върху здравето.  През този период излагането на ФПЧ2.5 е причинила около 467 000 случаи на преждевременна смърт в 41 европейски страни. Въздействията от излагане на азотен диоксид (NO2) и на озон в приземните слоеве на атмосферата (O3) са оценени, съответно, на около 71 000 и 17 000 случаи на преждевременна смърт в Европа. „Трябва да се справим с първопричините за замърсяването на въздуха, което налага коренно и новаторско преобразуване на нашата мобилност, енергия и продоволствени системи. Този процес на промяна изисква действия от всички нас, включително от обществените органи, предприятията, гражданите и научноизследователската общност“, коментира Кармену Вела,  еврокомисар по околната среда, морското дело и рибарството.

В доклада се подчертава, че качеството на въздуха се е подобрило през годините. През периода 2000–2014 г. средногодишната стойност на ФПЧ10 се е понижила в 75 % от наблюдаваните места. По подобен начин, от 2006 до 2014 г. средните концентрации на ФПЧ2.5 са намалели за всички видове станции (градски, транспортни, станции за наблюдение на фонови замърсявания и т.н.).

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.