1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ООН обяви 2010 г. за Международна година на биоразнообразието

ООН обяви 2010 г. за Международна година на биоразнообразието

Близо една четвърт от всички живи видове може да изчезнат до средата на века поради човешката дейност

ООН обяви 2010 г. за Международна година на биоразнообразието. Главната причина за това са смразяващите факти -  близо една четвърт от всички живи видове - животни и растения - може да изчезнат до средата на века поради човешката дейност. Бозайниците са в най-голяма опасност - един от всеки два вида е на изчезване - показва Червеният списък на Международния съюз за защита на природата (UICN), най-компетентната организация в сферата на биоразнообразието.

Спeциалистите смятат, че "шестото масово изтребление" на видовете е в ход - последното е било при изчезването на динозаврите преди 65 милиона години. Ала за тази криза на биоразнообразието малко се чува, заявява с дълбоко съжаление френският държавен секретар по екологията Шантал Жуано, добавяйки, че сега във фокуса е климатът. На срещата на върха за Земята в Йоханесбург през 2002 г. ръководителите на планетата поеха задължението "чувствително да забавят" до 2010 г. „ерозията” на биоразнообразието – цел, която е далеч от постигане според UICN. Човекът още не е разбрал зависимостта си от биоразнообразието, смята г-жа Жуано. То е от жизнено важно значение за сфери като изхранването, здравеопазването или осигуряването на питейна вода. Според много експерти тази криза ще стане видима, ако бъде разяснена от международна експертна група като Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени, която получи Нобелова награда за мир през 2007 г. заедно с бившия американски вицепрезидент Ал Гор. Създаването на такава група за биоразнообразието - Междуправителствена научна и политическа платформа за биоразнообразието и екосистемните услуги (Ipbes ) - според френската представителка ще стане факт през 2010 г. Предложението бе одобрено през май 2008 г. на заседание на ООН, но впоследствие се появиха много спънки.

Започна подновяването на големите естествоизпитателни експедиции, които бяха изоставени в края на ХХ век. Националният музей за естествена история, НПО Натура Интърнешънъл и Международният съюз за защита на природата изложиха безпрецедентна програма за изследване на "горещите точки" на биоразнообразието в Амазония, Африка, Мадагаскар с участието на стотина експерти от 15 страни. Има опасност много видове в света да изчезнат преди още да бъдат открити, смята генералният директор на музея Бертран-Пиер Гале. Според учените има между 8 и 30 милиона живи вида при едва 1,8 млн. известни до днес. За 2010 г. са планирани две големи конференции на ООН за биоразнообразието - от 13 до 25 март в Доха, Катар, на Международна конвенция за търговия със защитени видове (CITES), която публикува "червения списък" на застрашените видове забранени за продажба, и от 18 до 29 октомври в Нагоя, Япония, 10-а конференция на Конвенцията за биологичното разнообразие (CBD).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.