1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осем ферми за аквакултури в България и Румъния се ангажираха да опазват есетрите

Осем ферми за аквакултури в България и Румъния се ангажираха да опазват есетрите

Европейският съюз е голям пазар, но малък производител на есетри от аквакултури

Осем  компании – четири в България и четири в Румъния – се ангажират да спазват действащото национално, европейско и международно законодателство, както и да прилагат най-добрите бизнес практики. Кодексът е инструмент за саморегулация, който има за цел да подобри прозрачността на дружествата и да затвърди тяхната репутация в работата с клиенти, институции и инвеститори. За това информираха от WWF- България.

Документът не е юридически обвързващ, но това е първата стъпка към участието на фермите в програмата на WWF за защита на есетровите риби от бракониерство и незаконна търговия – едни от основните причини те да са сред най-критично застрашените видове в света. Фирмите ще могат да се обръщат към WWF по всякакви въпроси, свързани с опазването на есетровите риби.

Ангажирането на български и румънски фирми, институциите и гражданското общество в защита на есетровите риби е от решаващо значение за оцеляването на вида, защото Долен Дунав и Черно море са дом на някои от последните му диви популации в Европейския съюз.

Ангажиментът на стопанствата за аквакултури да опазват есетрите е особено важен, защото фермите биха могли да задоволят търсенето на черен хайвер, без да излагат дивите популации на натиск. Освен това, компаниите за аквакултури имат бизнес интерес от запазването на диви есетрови риби, защото дългосрочната жизнеспособност на стопанствата им зависи от възможността да се обнови генетичният фонд на култивираните есетрови риби с дивите популации.

В момента уловът на есетри все още е забранен в двете страни. В Румъния изключения се допускат за научни цели и за развъждане в аквакултури при условие, че след това всяка риба бъде върната невредима на мястото, от което е хваната.
Един от ангажиментите поети от осемте дружества пред WWF е да се предотврати освобождаването на хибридни есетрови риби в дивата природа, т. е. есетрови риби, които не са с произход от Дунав. Това е важно, за да се запази естественият генетичен състав на дунавските есетрови риби.

Въпреки че е изключително важно за опазването на дивите популации, производството на аквакултури в Европейския съюз все още не е достатъчно добре развито. Европейският съюз е голям пазар, но малък производител на есетри от аквакултури с дял от едва 1,5% в световен мащаб. Също така, само 24% от рибата, консумирана в ЕС, идва от аквакултури, в света този процент е почти 50.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.