1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 1 ноември влизат в сила преференциални тарифи за енергията от биогаз

От 1 ноември влизат в сила преференциални тарифи за енергията от биогаз

Цената за "зелената" енергия от електроцентрали до 5 мегавата ще бъде 390.76 лв./мегаватчас без ДДС

Преференциалните тарифи за енергията от биогаз, произведен от биомаса, промишлени и битови отпадъци, бяха определни от енергийния регулатор и влизат в сила от 1 ноември, пише "Дневник".

Цената за "зелената" енергия от електроцентрали до 5 мегавата ще бъде 390.76 лв./мегаватчас без ДДС, а за инсталации с комбинирано производство на топлинна и електроенергия - съответно 429.42 лв./МВтч. За мощностите над 5 мегавата цената на произведената енергия ще бъде съответно 380.45 лв./МВтч при електроцентралите и 419.11 лв./МВтч при когенерациите.

Този вид природен газ се произвежда от изгарянето на биомаса или отпадъци и се използва изцяло за енергийни нужди, за охлаждане и като биогориво. Газът се отделя при нагряване на органични материали до много висока температура в безкислородна среда.

Според законовите разпоредби тарифата, определена от ДКЕВР, ще осигурява с 30% по-висока възвръщаемост в сравнение с тарифите за останалите видове енергия от биомаса. По закон нормата на възвръщаемост на всички останалите ВЕИ е едва 9%. Тази фрапираща разлика, която е законово регламентирана, беше предложена от депутата от Герб Диан Червенкондев по време на обсъждането на новия Закон за възобновяемите енергийни източници.

Към момента в България не съществуват централи, които да произвеждат енергия от биогаз, получен по тази технология. Това каза за в-к Капитал Daily Велизар Киряков, председател на Асоцациацията на производтителите на екологична енергия. За да бъде изчислена преференциалната тарифа обаче, ДКЕВР трябва да разполага с прогнозни инвестиционни разходи, което означава, че вероятно има интерес към изграждането на подобни инсталации.

Киряков даде пример за електроцентрали на принципа на термичната газификация, които в други страни се използват в малки кравеферми за оползотворяване на биологичния отпадък. По думите му обаче подобен тип технология е трудно да се използва в инсталации за преработка на битови отпадъци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.