1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 1-ви до 3-ти февруари в Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва"

От 1-ви до 3-ти февруари в Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва"

Снимка:

Народният обичай е кандидат за листата на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство

От 1-ви до 3-ти февруари в Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва". Той е най-голямата в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Води началото си от 1966-а година, а през 1985-а става международен. 10 години по-късно Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове. Традиционно в него се включват около 6000 души в над 90 маскарадни групи – от всички етнографски райони на България, както и от Европа, Азия и Африка. Участниците идват в Перник на състезание, за емоцията, за веселбата, за признанието, че пресъздават прастари традиции. В тазгодишното, 22-ро издание на фестивала, има заявени участия от 94 маскарадни групи с около 6100 участници. Десет са чуждестранните групи: от Словения, Сърбия, Македония, Черна Гора, Гърция, Албания, Испания, Палестина, Индонезия, остров Аруба.

Българските участници представят основно достигнали до нас варианти на древната ергенска обредност и по-точно живата и днес традиция на сурвакарите и кукерите. "Сурва" е най-големият зимен празник в Пернишко. В него дегизирани със страховити маски мъже играят край ритуални огньове, обхождат къщите и гонят злите сили. Произнасят пожелания за богата реколта, здраве и плодородие по хора и животни. Кукерската традиция пък е част от предпролетната обредност. Шествията на кукерите са не по-малко живописни. Маските на участниците и колоритните им костюми, многобройните звънци, които носят, гонят злото вдън гори. А предпазващите думи и благословиите допълват силата на обреда. Двата обичая са свързани с прехода между старата и новата година, с наближаващото събуждане на природата.

13-01-31-60258_1_610

Старинните обреди се изпълняват с хъс и днес, в ритуалните игри нерядко участва и нежният пол, а възрастовите ограничения постепенно отпадат. "Сурва" в Пернишко се предава от поколение на поколение. Именно тази дълговечност, приемственост и някои уникални черти на тукашния празник са причина народният обичай да бъде предложен за националния списък на "живите човешки съкровища" през 2012 г.

Както посочва Росица Янакиева – кмет на Перник и председател на организационния комитет на фестивала, "проверката е минала успешно" и следващата стъпка е кандидатурата на "Сурва" за списъка на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство. През тази година Междуправителственият комитет на световната организация ще разгледа и кандидатурата на "Сурва" за вписване в престижната листа. Тази традиция има толкова дълбоки корени, тя владее толкова емоционално, родово хората от нашия край, че те с достойнство, с пълно основание могат да претендират за това право и за тази изключително голяма чест, отбелязва Росица Янакиева, цитирана от БНР.

А колкото до фестивала, освен дефилетата на маскарадните групи, гостите на Перник могат да видят и други любопитни неща – например т.нар. "Маскараден кръстопът" – място в центъра на града, на което ще бъдат разписани отстоянията до всички големи международни фестивални и карнавални дестинации по света. Ще дегустират ястия, характерни за тези празници и за региона. Ще могат да си закупят живописни маски, създадени от местните майстори и техните ученици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.