1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Международния ден за защита на животните 4 октомври

Отбелязваме Международния ден за защита на животните 4 октомври

Според Комитета на ООН за защита на животните, редица видове изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба

Днес е Международният ден за защита на животните. Хиляди природозащитници по цял свят и организации за закрила на животните отбелязват всяка година датата 4 октомври, насочвайки вниманието на хората по света към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета. Решение за отбелязването му е взето преди повече от 90 години, през 1931 г. на международния конгрес на Движението за защита на природата във Флоренция, Италия.

Целта на Световния ден на животните е да се подобри отношението към животинските видове по света, като се предостави подкрепа на лица, групи и организации за хуманно отношение към тях. Датата е избрана и заради католическия празник, посветен на Свети Франциск – покровител на природата и животните.

Според Комитета на ООН за защита на животните, редица видове изчезват всеки ден заради бракониери с цел печалба. В света има над 40 000 застрашени видове животни и броят им тревожно нараства. За съжаление малко хора осъзнават последиците от безотговорното отношение към дивата природа. Обезпечавайки си комфортно съществуване, човекът се превърна в причина за гибелта на огромен брой представители на фауната.

Денят обединява движението за защита на животните, като го превръща в глобална сила за промяна. Природозащитните организации го отбелязват с различни събития, които имат за цел да се повиши информираността за специфичните проблеми на всички животни навсякъде по света. Този ден е повод да отбележим своето уважение към животните, като направим нещо специално, с което да почетем тяхната важност в света. Той поставя фокус и върху принципите на съжителството между хора и животни, отношението към бездомните животни в градски условия и възпитаването у децата на хуманно поведение към животните.

В България Законът за защита на животните е в сила от 2008 година. Той въвежда норми за опазване на техния живот, здраве и добро състояние, предпазването им от нехуманно, жестоко и особено жестоко отношение, осигуряване на подходящи грижи и условия за живот, съобразени с техните физиологични и поведенчески особености.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.