1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпадат ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз

Отпадат ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз

Мярката е в сила от пет години

Отпадат ограниченията за продажба на китайски слънчеви панели в Европейския съюз въпреки безпокойствата на европейските производители, които се опасяват от приток на евтин внос, предаде "Франс прес".

Мярката е в сила от пет години и има за цел да защити европейското производство на слънчеви панели. Фирмите за инсталиране на такива панели я определяха като контрапродуктивна, тъй като лишаваше пазара от по-евтини стоки. Антидъмпинговите мита за внос на китайски слънчеви панели, клетки и модули, въведени от Европейската комисия през 2013 година, бяха продължени през март 2017 година за 18 месеца, но Брюксел обяви, че не възнамерява да ги възобновява. През тези пет години китайските производители не плащаха мита, ако продаваха продукцията си на или над определена минимална цена, която постепенно намаляваше. Под тази цена те се излагаха на мита до 64.9 на сто.

Комисията реши, че отпадането на мерките е в интерес на ЕС предвид целта за развитие на възобновяемата енергия. Цените за вноса ще бъдат съобразени с цените на световния пазар.
Китайското министерство на търговията приветства това развитие на нещата, определяйки го като "позитивен модел за решаване на търговско разногласие благодарение на консултации", съобщи БТА.

SolarPower Europe, която обединява европейските вносители и фирми за инсталиране на фотоволтаични панели, приветства края на рестриктивните мерки като "решителен обрат" за европейския соларен сектор, за който се вдига основната бариера пред растеж. Обединението на производители EU ProSun, което подаде първата жалба през 2012 година, поиска обаче ново продължаване на ограниченията, тъй като отмяната им щяла да бъде катастрофална за сектора.

Решението на Пекин да ограничи инсталирането на слънчеви панели в Китай доведе до излишни мощности от 30 гигавата с твърде малко възможности за пласирането им, тъй като САЩ, вторият световен пазар след Китай, наложиха мита, а Индия планира да стори същото. Европейският пазар като цяло представлява около 7 гигавата. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.