1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пълна забрана за еднократните найлонови торбички в Италия

Пълна забрана за еднократните найлонови торбички в Италия

Италианците използват 25% от всички найлонови торбички за еднократна употреба, произвеждани годишно в ЕС

„Устойчивото развитие е от малкото промени в нашия начин на живот, които не ни струват нищо, но могат да спасят планетата“, казва Стефания Престиджакомо, италианският министър на околната среда. Тя потвърди въвеждането на пълна забрана за найлоновите торби за еднократна употреба, които не са биоразградими. Те ще бъдат забранени от 1 януари 2011 г. в цяла Италия, пише greentech.bg.

Производителите на пластмаси яростно протестират. Сред аргументите им са твърденията, че правилата на новата наредба не са ясни, че внезапното преминаване към биоразградимите торби ще има отрицателни последици за потребителите, както и че Италия няма причина да поеме такава инициатива, тъй като няма забрана на европейско ниво. Но техните аргументи изглеждат бледи в светлината на факта, че забраната, първоначално обявена за януари 2010 г., вече бе забавена с една година, за да се даде на индустрията време за преход.

Други аргументи на индустрията са: разходите за биоразградими торбички са високи (4-5 пъти повече), а биоразградимата пластмаса все още не може да покрие техническите спецификации, на които отговарят найлоновите пликове за еднократна употреба. Последното ще рече, че биоразградимите торбички се скъсват още докато потребителите си опаковат покупките на касовото гише (факт, познат и у нас).

Италианците като че ли са склонни да загърбят познатите шумкащи пликове и да се насочат към торби за многократна употреба. В едно проучване през ноември миналата година 73% от италианците са споделили, че ще използват алтернативи на торбите за еднократна употреба, които не са биоразградими, при пазаруване.

Новият ход е решителен и обещава да постигне значителен ефект: италианците използват 25% от всички найлонови торбички за еднократна употреба, произвеждани годишно в Европейския съюз. Това прави 20-25 милиона пликчета годишно.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.