1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първи сигнали за пострадали овошки от плоден червей в Смолянско

Първи сигнали за пострадали овошки от плоден червей в Смолянско

Засегнатите дървета засега не са много

Първи сигнали за пострадали овошки от плоден червей са подадени в района на Смолян и околността. Това съобщи агрономът Ивайло Гелов, който е главен експерт в Областна дирекция за съвети в земеделието, цитиран от Агенция "Фокус".

Засегнатите дървета засега не са много, а и не трябва да се предприемат пръскания на овошките, ако пораженията не са големи, каза Гелов. По думите му, ако пресните обгризвания при ябълково насаждение са около 0,6 до 0,8% е икономически ефективно да се пръска с препарати против вредителя. Плодовият червей е сред важните неприятели за овощните дървета и е разпространен в цялата страна и поврежда плодовете на ябълката, крушата, сливата, кайсията и прасковата. Най-големите поражения обаче са по ябълките, като червеят причинява червясване на плодовете, каза агрономът. Друга болест, която причинява значителни щети върху овощните дървета е ранното кафява гниене, което причинява изсъхване на листата на дърветата. Понякога заразата обхваща и клоните и плодовете на овошките, като белези за това са кафяви петна. Борбата срещу гниенето се осъществява чрез пръскане преди и след цъфтежа на овошките, каза още Гелов.

Очаква се още около 1000 дка с картофи да бъдат засадени до края на пролетния сезон в Смолянска област, каза още агрономът Ивайло Гелов – гл. експерт в Областна дирекция по съвети в земеделието. До момента площите с характерната за Родопите култура са малко над 33 хил. дка, отбеляза той. По думите му, все още обаче не са посадени всички картофи в районите на селата Момчиловци, Стойките и Ляска, тъй като са на по-висока надморска височина и този процес при тях е на по-късен етап. В по-ниските райони от областта обаче – в Неделино, Златоград и Девин, картофите вече са пораснали и са на етап първо окопаване, посочи агрономът. Според него тази година има вероятност площите с картофи да са повече, заради по-високите изкупни цени, които бяха дадени на производителите през февруари и март. За това говори и фактът, че от повече от месец и половина сортовите семена вече са изчерпани от местните производители, занимаващи се с тази дейност, каза още Гелов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.