1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пчелните семейства в Бургаска област са над 70 000

Пчелните семейства в Бургаска област са над 70 000

Снимка:

Около 40% от пчелите не са оцелели след зимата

Бургаска област е една от най-големите в страната и затова и е на едно от първите места по брой на пчелни семейства. Пчелните семейства в областта са над 70 000, а около 2500 души се издържат от пчеларство. Това каза пред радио „Фокус” председателят на Областния съюз на пчеларите в Бургас Ботьо Ботев.

Тази година след зимата в Бургаско също има кошери, които пустеят, но това не се дължи на синдрома на празния кошер. „Ще се изразя грубо, но това е синдром на празната глава. В последните години се додадоха европейски пари и се закупиха много пчелни семейства, но без стопаните да имат технологична готовност. Всички се хвърлиха като смятаха, че ще спечелят лесно. Като всеки жив организъм така и пчеличката страда от много болести. Като не се взимат мерки разбира се, че ще измръзнат. Този въведен термин „синдром на празния кошер” е плод на ниска култура, от незнание. Прекъснаха се обучителните програми и семинари. Контролът и здравеопазването се прехвърли върху джипитата. Имаме прекрасни опитни пчелари, експерти проверители, но им се разрешава да имат контрол върху здравеопазването на пчелите, което за мен е престъпление”, каза Ботев.

Той допълни, че има и други фактори, които влияят на измирането на пчелите. Те са пряко зависими от земеделието. Според него използваните химикали и препарати в селското стопанство убиват пчелите. Хората обаче не си дават сметка, че убивайки пчелите, всъщност убиват и земеделието, защото без пчели няма опрашване.

„Растителната защита нанесе големи вреди, особено в области, където земята е с големи размери и все още се пръска със самолети, пораженията са огромни. Въпреки че толкова много пари се отпуснаха от Европейския съюз, не се увеличава броят на пчелните семейства. Смъртността изпреварва. Ние сме много уязвими, защото нашите пчели летят навсякъде. Пръска се безразборно и това е много голям фактор”, каза Ботьо Ботев.

Около 40% от пчелите в Бургаско не са оцелели след зимата, а за страната този процент наближава и 70%, твърди председателят на Областния съюз на пчеларите в Бургас Ботьо Ботев. От тази година има решение регистрираните пчелари да бъдат подпомогнати от държавата. Това досега не е ставало, а те са разчитали само на приходи от продажбата на пчелен мед, въпреки че в повечето страни пчеларството се субсидира.

Ботев даде за пример Израел, където на стопаните, които притежават пчели на пчелно семейство, се плаща между 60 -100 долара само за това, че притежават пчели и че се поддържа екологичното равновесие и се спомага за опрашването на културите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.