1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния

Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния

Умението вероятно ще се окаже съдбоносно за оцеляването на този вид в Арктика

Полярните мечки са способни да преплуват дълги разстояния - умение, което вероятно ще се окаже съдбоносно за оцеляването на този вид в Арктика, където през лятото ледовете се отдръпват далеч на север. Това показва огласено късно във вторник проучване на Американския геофизически институт (USGS), цитирано от Reuters.

То е публикувано в канадското научно списание Canadian Journal of Zoology и описва проследяването на 52 женски мечки в южната част на море Бофорт край Аляска. Между 2004 г. и 2009 г. - период на усилено топене на летните ледове, около една трета от проследената група са преплували над 30 мили (48 километра).

Има и регистрирани 50 ултрамаратонски плувания със средна дистанция от 96 километра, а една от мечките дори е преплувала близо 220 мили (354 километра), сочат цитираните данни. Продължителността на тези плувания е продължавала между 1 и 10 дни.

Движението на мечките е било проследявано благодарение на специални яки с монтирано GPS устройство. Всички животни в изследването са женски, защото се оказало, че вратовете на мъжките полярни мечки се оказали твърде дебели за нашийниците, с които разполагали учените.

Много от проучваните животни имали и малки мечета със себе си (те обаче не са били с яки) и изглежда поне някои от тях са успявали да издържат на продължителното плуване.

Екипът на USGS е следил 10 от мечките в продължение на една година след монтирането на нашийниците и установил, е 6 от тях продължават да са с мечетата си. "За останалите четири не знаем дали са изгубили потомството си преди, по време на дългите плувания или някъде във времето след тях", коментира Антъни Пагано от USGS, който е и водещият автор на проучването, пише "Дневник".

Данните изглеждат като добра новина за оцеляването на вида, но учените са притеснени, че плаването на подобни дистанции изисква много енергия, която не е сигурно как те си набавят в открити води.

Биологът Карен Оукли обяснява, че проучването е твърде малко, за да се правят заключения за цялата популация на полярните мечки. През 2008 г. този вид бе определен като застрашен и включен в защитата на американския списък на застрашените видове заради бързото затопляне на арктическите райони, които те обитават.

"В изследването си просто отразяваме определен вид поведение. Много е интересно, че те успяват за плуват толкова надалеч, и то заедно с малките си. Дали всички мечета оцеляват? Не знаем", казва Оукли.

От USGS допълват, че не са сигурни дали това е новопридобито умение. В миналото не сме разполагали с подобна технология за проследяване и едва с GPS нашийниците успяхме да постигнем подобен задълбочен анализ, казва още Оукли.

Учените предполагат, че в миналото на полярните мечки не им се е налагало да остават толкова продължително в открити води, защото през лятото са можели да си отдъхват на плаващи ледени късове. "В южния край на море Бофорт не е имало толкова обширни водни пространства. Дали са плували толкова надалеч? Едва ли, защото просто не им се е налагало", казва Оукли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.