1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Продължава наблюдението на българския участък на Дунав по Системата за действие при аварийно замърсяване

Продължава наблюдението на българския участък на Дунав по Системата за действие при аварийно замърсяване

Ако бъде установено замърсяване в българския участък, поетапно ще се включат и останалите регионални лаборатории по поречието на реката

Днес, 11 октомври, понеделник, в 13.00 часа екип на Регионална лаборатория – Монтана, към Изпълнителната агенция по околна среда ще извърши вземане на проби и експресен анализ за качество на водите на река Дунав, в района около понтона при с. Ново село /км 833.7, десен бряг/. Експресният анализ на място ще бъде извършен по следните характеристики: активна реакция /рН/, температура на водата, наситеност на кислород и електропроводимост.

Анализът за наличие на тежки метали /манган, кадмий, олово, арсен, мед, никел, цинк, общ хром, натрий, калий, живак, алуминий във водите на реката/ и на физикохимичните характеристики - нитрати (като азот нитратен), ортофосфати, сулфати, хлориди, желязо, цианиди, амоняк (като азот амониев), нитрити (като азот нитритен) и обща алкалност, ще се извърши в лабораторни условия и ще отнеме два дни.

Наблюдението е част от мерките по Системата за действие при аварийно замърсяване на река Дунав, която МОСВ незабавно приведе в действие след аварията в завода за алуминий в град Айка в Западна Унгария. Наблюдението в българския участък започна на 6 октомври т.г. Бяха измерени показатели със стойности, характерни за река Дунав в българския участък. Водните проби, взети за анализ на алфа- и бета- активност, ще бъдат публикувани днес на страницата на Изпълнителната агенция по околна среда.

Въпреки ниската степен на риск МОСВ ще продължи да наблюдава качеството на водите река Дунав в българския участък. Лабораторията ще извършва вземане на водни проби и последващото им изпитване в следните пунктове: при км 845.5 (устие на река Тимок) – ляв бряг, талвег и десен бряг; при км 833.7 (с. Ново село) – ляв бряг, талвег и десен бряг; при км 833.7 (с. Ново село) седимент и водна проба.

Ако бъде установено замърсяване в българския участък, поетапно ще се включат и останалите регионални лаборатории по поречието на реката (РЛ-Враца, РЛ-Плевен, РЛ-Велико Търново и РЛ-Русе). Резултатите от проведените изпитвания ще бъдат предоставяни на Басейнова дирекция за управление на водите „Дунавски район” – Плевен, за да координира действията и да изготвя заключенията за качеството на водите в реката.

 

 

Етикети Дунав, проби, МОСВ
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.